Cu toate ca trend-urile vin si pleaca, fiecare dintre noi isi doreste sa ramana cu un cadru in care sa se simta bine, fie ca pune accent pe confort, functionalitate sau design. Unul dintre stilurile de amenajare actuale, pentru care opteaza multi dintre noi, este cel minimalist.
Acesta se caracterizeaza prin spatii aerisite, un design curat, bazat pe linii drepte, forme geometrice cizelate si asimetrii. Un rol foarte important il au, de asemenea, culorile si texturile.
In ceea ce priveste amenajarea livingului, „sanctuarul” nostru de relaxare, conversatie si primire a oaspetilor, stilul modern minimalist este „incalzit” prin intermediul culorilor si texturilor inspirate din natura, din dorinta de a crea un spatiu luminos, intim si ospitalier.
Astfel, liniile drepte si rigide, specifice mobilierului minimalist, se regasesc si in aceasta incapere, insa, pentru obtinerea unei atmosfere calme si primitoare, se apeleaza la finisaje naturale, contraste, nuante calde si influente etnice.
In cazul canapelelor, formele geometrice riguroase sunt estompate de tapiteriile textile naturale in culori calde, uni, cu imprimeuri florale sau non-subiect de influenta asiatica si indiana. Bibliotecile minimaliste, compuse din corpuri modulare, se rezuma la cateva polite si corpuri suspendate cu linii simple.
Minimalismul propune un concept axat pe strictul necesar, insa se poate opta pentru acoperirea unui intreg perete cu mobilier, cu scopul de a include functionalitatea intr-un spatiu deschis si aerisit. Atat la nivelul pieselor de mobilier, cat si la cel al intregului ansamblu exista tendinta de a combina sau alatura materiale contrastante. Cele neconventionale, specifice modernismului (sticla, metal, plastic), se mixeaza cu tesaturi naturale, piatra, lut, caramida, lemn masiv sau MDF furniruit natural. De asemenea, pe langa wenge si zebrano, revin in forta finisajele clasice, precum nucul si ciresul. Dar minimalismul inseamna si joc intre mat si lucios, intre reflexe metalice, transparenta sticlei si textura calda a textilelor si lemnului.
In afara de texturi, un alt element pe care se pune mare accent in definirea acestui stil de amenajare interioara este culoarea. Ea se regaseste la nivelul peretilor, al accesoriilor textile si obiectelor decorative, insa intr-o paleta restransa.
Trebuie precizat ca efectele cele mai interesante se obtin cu ajutorul contrastelor. Pentru decorarea peretilor exista mai multe variante: o singura culoare, culori diferite si intense, tonuri naturale pastelate, tablouri cu dimensiuni dominante, intr-o cromatica puternica, tapet cu tipare indraznete, in stil baroc, sau cu arabescuri, folosit pentru un singur perete etc. Aceste elemente introduc in decor nuante sclipitoare. Accentele de culoare devin din ce in ce mai putin solare ca in trecut, cu precadere fiind folosit rosul.
In stilul minimalist, lumina devine un artificiu artistic. Corpurile de iluminat au forme ciudate (globuri, triunghiuri, conuri) si sunt realizate din otel, alama, aluminiu si sticla (fie alba, fie in culori intense).
Diningul, o completare a camerei de zi, respecta aceleasi tendinte minimaliste, mai mult estetice decat practice. Totusi, locul de luat masa are anexate corpuri de depozitare ce urmeaza liniile drepte, specifice minimalismului, pentru o servire facila si rapida a mesei, iar scaunele sunt moi si comode. Astfel, livingul este gandit astfel incat sa se adapteze functiei dorite de locatar la un moment dat: zona de odihna, de reunire a familiei sau de gazduire a oaspetilor.