ABS – e o prescurtare ce provine din limba engleza: Anti-Lock Braking System (sistem anti-blocare). Sistemul ABS este compus dintr-o unitate centrala (asa zisul calculator de ABS) cate un senzor pe fiecare roata in parte care are rolul de a sesiza oprirea rotii, si cate o electrovalva pe fiecare conducta de frana ce duce la fiecare roata in parte. In momentul in care franezi brusc si rotile tind sa se blocheze, senzorii de pe roti sesizeaza daca vreo roata s-a blocat si actioneaza electrovalva taind pentru scurt timp presiunea si redand aderenta la roata. E clar? Adica, la franare de urgenta, foarte aproape de obstacol, adica, nu se blocheaza rotile si ai mai mult control asupra masinii (nu trage nici stanga, nici dreapta).

Airbag – Numit si sistem de retinere suplimentara, este un echipament de siguranta pasiva. In caz de coliziune, airbag-ul se declanseaza in interval de milisecunde, fiind activat de senzori de coliziune si umflat de un generator de azot. Sansele de supravietuire ca urmare a unei coliziuni frontale cresc daca actiunea airbag-urilor este dublata de cea a centurilor de siguranta.

EBD – tot din engleza: Electronic Brake Distribution – distributie electronica a fortei de franare – ajuta la franarea in caz de urgenta, impreuna cu ABS-ul.

ESP – din Electronic Stability Program – program electronic de stabilitate – simte cand masina vrea sa o ia “pe aratura” si franeaza o anumita roata (sau roti) pentru a preveni invartirea pe loc.

Tuning auto – similar cu “a tuna masina” sau a avea “o masina tunata”. Termenul nu inseamna neaparat schimbarea aspectului masinii, ci si a caracteristicilor tehnice. De aceea exista tuning exterior (care “da bine”) si interior (care “face bine motorului”).

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont