Stim cu totii… e grea viata de student. Este nevoie de vitalitate… Insa daca primul lucru pe care il cauti, dimineata, este ceasca de cafea, ca fiind sursa de energie ce te ajuta sa deschizi ochii largi si sa te dai jos din pat, poate ar fi bine sa te mai gandesti! Majoritatea dintre noi stim ca aceasta substanta, cofeina, da dependenta, dar ai macar idee cata cofeina consumi, in fiecare zi?
Cum actioneaza cofeina in corp
Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central. Aceasta “trezeste” creierul, stimuleaza tractul digestiv, creste metabolismul si nivelul de serotonina din creier. Cafeina se afla in multe suplimente, la care se face reclama ca arzand grasimea, datorita efectelor acesteia aupra metabolismului.
Efecte negative ale cofeinei
In doze mari, cofeina poate cauza:
· Palpitatii
· Iritabilitate
· Insomnie
· Anxietate si nervozitate
· Deshidratare
· Indigestie
· Lipsa de concentrare
· Dureri musculare
Unele persoane se obisnuiesc cu aceste efecte negative si considera ca au nevoie de din ce in ce mai multa cofeina, pentru a-si asigura nivelul cautat de stimulare. Deoarece cofeina da dependenta, renuntarea la aceasta poate avea ca urmari dureri de cap, o stare de iritabilitate, insomnie si lipsa de concentrare.
Cofeina in alimente
Concentratia medie de cofeina, in alimentele cele mai comune:
· Cafea filtru (150 grame): 115 mg
· Diet Cola (330 grame): 41 mg
· Ice Tea (330 grame): 15 mg
· Cafea filtru decofeinizata (150 grame): 3 mg
· Ceai infuzie (150 grame): 31 mg
· Espresso (30 grame): 35 mg
· Ciocolata (30 grame): 20 mg
Cantitatea necesara pentru a genera schimbari in corpul nostru este de 100 mg. Acum gandeste-te cata cafea bei zilnic, avand in vedere ca numai o cesca depaseste necesarul zilnic de cofeina. Mare atentie, ai ajuns sa folosesti cofeina ca pe un drog, de fiecare data cand iei o inghititura!!!
Cat de mult este deja prea mult?
Majoritatea expertilor afirma ca un consum moderat de cofeina (adica 200-300 mg pe zi, sau 2 cesti de cafea) nu va conduce la implicatii pe termen lung asupra sanatatii. Cofeina se elimina in cateva ore din organism, neacumulandu-se in corpul nostru. Femeile insarcinate, insa, sunt sfatuite sa mentina nivelul de cofeina mult mai scazut, pentru a evita o nastere inainte de termen, sau chiar un avort spontan.
Societatea Americana de Cancer afirma ca nu exista nici o cercetare, care sa coreleze consumul de cofeina cu vreo forma de cancer.
Cofeina, de asemenea, nu cauzeaza probleme cardiace, desi persoanele mai sensibile, care inregistreaza un puls mai ridicat, in urma consumului de cafea, vor trebui sa renunte la aceasta si la toate produsele enumerate mai sus.
Problema este ca multe alimente contin cofeina, iar reglementarile privind etichetarea nu cer ca aceasta substanta sa fie neaparat listata. De aceea, este aproape imposibil sa apreciem cantitatea de cofeina pe care o ingeram, pe parcursul unei zile. Din moment ce nu avem nevoie de cofeina, pentru a fi sanatoase si pline de energie, ar trebui sa practicam moderatia.
Recomandarea noastra:
– Limiteaza-te la cel mult 3 cesti de cafea (450 grame) zilnic.
– Renunta la orice alte produse care au cofeina, desi nu te-ai astepta (de exemplu, iaurtul cu aroma de cafea etc)