Parazitii sunt, conform DEX-ului organisme animale sau vegetale care traiesc si se hranesc pe seama altui organism, caruia ii provoaca adesea daune, boli sau chiar moartea. In corpul nostru isi gasesc loc diversi paraziti. In functie de manifestare si localizare ei se impart in mai multe categorii.
Parazitul transmis de tantari
Cei mai cunoscuti paraziti sunt cei intestinali. Dar, mai exista si altii. De exemplu, un parazit al sangelui este plasmodiumul. El produce o boala (paludismul) la nivelul ficatului pentru ca acolo se ‘cazeaza’ acesti paraziti. Ei isi continua drumul catre globulele rosii (hematitele) unde se inmultesc. Acolo provoaca distrugerea lor infectand astfel si alte globule. Aceasta boala este faimoasa sub denumirea de malarie. Boala este una febrila, care produce anemie si poate duce la moarte. Ea este des intalnita in special in tarile africane, asiatice sau latino americane, caci se transmite in sange prin intepaturile unor tantari (femele) dintr-o anumita specie (Anofel). In Asia si Africa mor in fiecare an peste doua milioane de oameni din cauza malariei. Incalzirea globala face posibila aparitia acestor tantari si in alte zone ale lumii. Ei au fost deja observati si in Romania.
Parazitii intestinali
Pe langa intepaturile de tantari, parazitii se mai transmit prin alimente, legume, fructe (nespalate sau preparate necorespunzator) ori apa contaminata cu oua de paraziti. Si cainii ii pot transmite. De obicei, cand vine vorba de paraziti intestinali, lumea se gandeste la viermi, viermisori, limbrici. Mai intai trebuie facuta o delimitare, deoarece acesti paraziti se impart in doua grupe. Unii sunt organisme unicelulare, microscopice, pe nume giardia, iar ceilalti sunt viermii intestinali. Ei mai sunt cunoscuti si sub denumirea de helmintii. Parazitii intestinali ne fura elementele nutritive pe care le asimilam din hrana, de aceea anemiaza si duc la scaderea in greutate a persoanelor afectate.
De la un centimetru la 10 metri lungime!
Viermii intestinali sunt la randul lor de mai multe feluri: oxiuri, limbrici, tricocefali, tenia, etc. Unii pot avea un centimetru sau doi lungime, iar altii cativa metri, precum tenia. Procentul celor afectati este cu adevarat ingrijorator in randul copiilor, care nu sunt suficient de atenti la igiena. In ziua de azi din cauza vitezei cu care traim si noi neglijam aspecte ce tin de igiena noastra, de la spalatul temeinic pe maini (inclusiv periajul unghiilor) pana la fructele consumate nespalate.
Viermii se elimina prin materiile fecale si daca sunt adulti pot fi observati cu ochiul liber. Ouale lor sunt descoperite la examenul coproparazitologic. Unii paraziti intestinali se gasesc mai des la oamenii din mediul rural. Aici sunt inclusi oxiurii, care au in jur de un centimetru lungime si limbricii care pot avea in jur de 15 centimetri pana la… 35 de centimetri. Cei de la orase sunt mai degraba purtatori de giardia, dar asta nu inseamna ca nu sunt afectati si de alti paraziti intestinali. Atentie: probabil ca analiza coproparazitologica va trebui repetata de mai multe ori, in special in cazul giardiei, deoarece parazitii nu depun oua non stop si e posibil sa nu iasa nimic la laborator din prima. Oxiurii pot fi vazuti cu ochiul liber, desi sunt mici, limbricii se vad si mai bine pentru ca sunt mai mari, iar teniile… sunt ca niste panglici imposibil de trecut cu vederea.
Giardia
Asa cum spuneam mai, sus giardia este un organism unicelular, microscopic. El duce la instalarea lambliazei, o boala ce se caracterizeaza prin anumite simptome ce persista o saptamana sau mai mult. Primul simptom este scaunul foarte moale, chiar lichid. Diareea este insotita de dureri abdomniale sau senzatii de greata. Contaminarea se face prin transmiterea pe cale orala a chisturilor de giardia care se gasesc pe mainile murdare, in alimentele contaminate sau in apa.
Tratemente naturiste si medicamentoase:
Cimbrul – eficient pentru giardia, Usturoiul – eficient pentru oxiuri, Pelinul – eficient pentru giardia, Seminţele de dovleac crude – eficiente pentru limbrici. Alte alimente cu efecte anti-parazitare: usturoiul crud, ananasul proaspăt, morcovi, citrice, turmericul, cuişoarele, oregano.
Atentie: odată depistată infecţia parazitară se recomandă ca toţii membrii familiei să urmeze un tratament medicamentos, ţinând cont de indicaţiile medicului curant;
Tags: afectiuni gastrointestinale intestinal intestine medicina paraziti sanatate tratamente