Ghidul tau pentru vacanta de iarna 2013/2014! Sfaturi utile si destinatii interesante din Romania! Timp si bani sa fie, ca in rest totul e din belsug: locuri pitoresti, idei de distractie, entuziasm. Ia-ti gasca si fugi la munte. Fulgii de nea sunt pe urmele voastre!

Te pasioneaza schiul?

In Predeal, la peste 1000 m altitudine, iubitorii ski-ului pot practica acest sport pe partii dotate cu instalatii de transport pe cablu si deservite de monitori calificati.

Poiana Brasov iti ofera partii de schi (una din ele cu instalatie nocturna) cu diferite grade de dificultate, ajungand pana la 4.5km lungime, prevazute cu sistem de transport pe cablu, centre de inchiriere a materialului si echipamentului sportiv.

Azuga ofera excelente facilitati pentru practicarea schiului pe o moderna partie prevazuta cu instalatie de iluminat si telescaun.

Vrei distractie in iarna asta??

Un cazinou, restaurante, baruri si discoteci, bowling, billiard, tenis si multe alte oferte tentante le poti gasi in Sinaia. Plus o partie de bob si numeroase partii de schi. Cazarea se poate face in moteluri, vile si la particulari. Sinaia este deasemenea, unul din punctele de plecare pentru numeroase trasee montane catre cabanele Piatra Arsa, Padina, Bolboci, Scropoasa si altele.

Busteniul situat in Valea Prahovei la o altitudine de 880 m este principala poarta de acces spre traseele turistice si alpine din Muntii Bucegi. In drum spre Babe, Sfinx sau Crucea de la Caraiman distractia e garantata. Totul e sa nu te abati de la traseele marcate si sa respecti instructiunile pentru timp de iarna.

Daca iti place linistea…

In partea de nord a Carpatilor Orientali, la o altitudine de 800 m se afla statiunea Durau.

Cadrul pitoresc deosebit dispune de multe puncte de atractie cum ar fi cascada Duruitoarea, manastirea Durau, cabanele Fantanele si – daca ai picioare strong si bafta de vreme buna – Dochia.

Nu departe de Sibiu, in muntii Cindrelului se afla statiunea Paltinis situata la cea mai mare altitudine din tara, 1442 m. Dispune de spatii de cazare in hoteluri si vile, restaurante, baruri si spatii comerciale, partii de schi prevazute cu instalatii de transport pe cablu. Muzeul Brukenthal din Sibiu si Muzeul Icoanelor pe Sticla din Sibiel reprezinta doar o mica parte a atractiilor acestei zone.

Alege Vatra Dornei o statiune aflata la intretaierea Moldovei cu Transilvania. Muntii Rarau, Giumalau, Calimani cu numeroase trasee montane constituie o atractie majora. Gasesti cateva hoteluri si vile confortabile, precum si o instalatie de transport pe cablu.

Daca iti place Maramuresul, afla ca statiunea Borsa este situata la poalele nordice ale Muntilor Rodnei, la o altitudine de 860 m. Pot alege trasee spre cabana Puzdrele, rezervatia naturala Pietrosul Mare, valea Izei, faimoasa pentru frumusetea portilor si a bisericilor din lemn, sau Podu’ Calului – cea mai inalta cascada din tara noastra.

Echipamentul: cumpara sau inchiriaza!

Poti face un tur al magazinelor sport si sa-ti cumperi cea mai meseriasa pereche de schiuri + clapari + bete + manusi speciale + ochelari + …

Daca nu ti-ai luat echipament, nici o grija: poti inchiria de la centrele speciale aflate pe toate partiile de schi. Pretul variaza in functie de durata inchirierii (in general 24 ore) si de complexitatea obiectelor pe care le soliciti.

Cursuri de schi

Nu te arunca pe partia abrupta si aglomerata daca abia ai invatat sa-ti tii echilibrul pe schiuri. Ia cateva lectii pe partia de incepatori unde profesori avizati te asteapta sa te initieze in ale cristianelor. In grup, doi cate doi sau de unul singur – cursurile au durate intre 1 si 3 ore cu preturi variate.

Regimul potrivit

Ziua: bea multe lichide: apa, lapte, suc pe tot parcursul zilei, pentru a face fata dezhidratarii datorate efortului si hiperventilatiei (respiratie accelerata pentru a compensa lipsa oxigenului). Daca nu suplimentezi ratia de lichide esti mult mai expusa durerilor musculare si entorselor. Dedica cel putin 50% din alimentatia ta glucidelor: orez, cartofi, cereale, paine, alimente care confera energie mult timp dupa incheierea digestiei.

Seara: aportul de proteine si calciu este necesar pentru a lupta impotriva acidozei (aciditate sporita a sangelui datorat efortului).

Raul de munte

Este datorat fenomenului de hipoxie care apare la o inaltime mai mare de 1800 de m. Organismul nu se adapteaza lipsei de oxigen din aer datorita oboselii sau lipsei de antrenament si solicitarii intense din prima zi. Simptome: dureri de cap, greturi, ameteli, insomnie, balonari abdominale si lipsa poftei de macare. Remediu: bea lichide foarte dulci, ia o aspirina sau un paracetamol si evita sa mai faci efort. Inarmeaza-te si cu rabdare, simptomele persista timp de trei – patru zile.

Accidente frecvente

Rani la genunchi, fara ruperea ligamentelor 37 %

Busituri de tot felul 35,4 %

Leziuni potential periculoase (in zona toracica sau a coloanei vertebralei) 16,1 %

Entorse 7,4 %

Fractura a gambelor 2,5 %

Fractura a bratelor sau incheieturii mainilor 1,6 %

Pentru a evita asa ceva, trebuie sa te antrezezi cu 3 – 4 saptamani inainte de plecarea pe munte (gimnastica, alergare) si in nici un caz sa nu intri pe pista de schi inainte de a-ti face incalzirea.

In caz de…

Insolatie

Simptome: greturi, dureri de cap, stare de generala de rau

Ce-i de facut: plaseaza victima undeva la umbra cu capul putin ridicat; da-o cu zapada pe fata, da-i sa bea apa sau un suc (in nici un caz alcool).

Cazatura

Simptome: umflatura = entorsa; imposibilitatea de a mai calca + deformare = luxatie; + o durere crancena = fractura

Ce-i de facut:
Aplica-i zapada in zona unde s-a produs accidentul pentru a reducere inflamatia sau a limita posibila hemoragie; in nici un caz nu trebuie sa-i dai ceva de baut sau sa-i misti membrele pentru a i le pune la loc.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont