Avand in vedere numarul mare al celor ramasi fara slujba in plina criza financiara, fie ei ingineri, vanzatori, muncitori calificati sau necalificati in cele mai diverse meserii, nu mai mira pe nimeni ca tot mai multe persoane cauta informatii vizavi de cuantumul si termenele de plata a indemnizatiei de somaj.
Si asta chiar daca unii analisti au anuntat ca exista semnale clare care arata ca economia mondiala incepe sa se redreseze.
Potrivit ultimelor informatii prezentate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, numarul total al persoanelor ramase fara loc de munca in luna martie a fost de 513 621, iar rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 5,6%. Rata somajului este în creştere si în judeţul Timiş si a ajuns deja la nivelul de 2,47% la data de 31 martie cand erau inregistrati 8 411 someri.
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara în vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. In timp ce valoarea medie pe tara a ajutorului de somaj este de aproximativ 600 de lei, exista someri care iau ajutoare de mii de lei.
Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) citate de Libertatea, in topul somerilor care iau bani multi de la stat se afla un roman care incaseaza in fiecare luna un ajutor de somaj de 5.120 lei.
Explicatia pentru faptul ca acesta a ajuns sa primeasca din partea statului o mica avere este ca, in perioada in care era salariat, avea o leafa de 12.000 de euro pe luna, ceea ce inseamna un nivel foarte ridicat de cotizatie la stat. Barbatul a fost manager al unei companii de lucrari de instalatii sanitare.
Potrivit legii, indemnizatia de somaj se calculeaza in functie de media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
Pe locul doi in top se afla un fost director de vanzari, care ia ajutor de somaj de 4.580 de lei, iar pe locul trei, tot un fost director de vanzari, la o companie de comert cu amanuntul, care ia lunar 4.057 de lei.