ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR

Situatiile cele mai frecvente in care se impune acordarea primului ajutor sunt determinate in general de accidente.
Cresterea in ritm intensiv a circulatiei rutiere, utilizarea din ce in ce mai larga a energiei electrice in scopuri industriale si casnice,folosirea in agricultura pentru combaterea daunatorilor a unor substante noi cu puetre toxica deosebit de mare etc.,in conditiile unor neglijente si neatentii deseori minime,constituie tot atitea riscuri de accidente grave ce se pot solda cu pierderea de vieti omenesti.
Accidentul poate surveni la locul de munca,pe drumurile publice,la domiciliusi in numeroase alte locuri ;se intelege astfel ca mediciinu pot fi prezenti in toate cazurile de accident,de cele mai multe ori fiind solicitate sa acorde primele ingrijiri,persoane care nu au cunostiinte sau calificare medicala.Devine deci absolut necesar ca marele public sa cunoasca atit teoretic,cit si practic,principiile de baza ale primului ajutor.
O categorie de populatie expusa in mod deosebit riscurilor accidentelor o constituie copiii care,neavind experienta si fiind insuficient supravegheati,cad deseori cu usurinta victime.
Trebuie mentionat ca sunt si cazuri in care motivul solicitarii primuli ajutor nu este legat de producerea unui accident.Ne putem afla in fata unei persoane care prezinta in mod brusc simptome grave de imbolnavire.Si in acest caz,ca de altfel in orice situatie,se aplica principiul de baza.

In caz de accident este in primul rind necesar sa stim ce trebuie si ce nu trebuie facut.Daca persoana care acorda primul ajutor nu are aceste cunostinte se poate intimpla ca,in loc sa ajute,dimpotriva,sa accentueze suferinta,putind chiar provoca aparitia unor complicatii care sa intirzie vindecarea, prelungind durata incapacitatii de munca.Dar nu numai atit;un ajutor incorect acordat poate duce si la pierderea definitiva,partiala si chiar totala,a capacitatii de munca a acidentatului.
Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa dea dovada de calm si stapinire de sine.Este necesar sa fie indepartate persoanele care stirnesc panica si impiedica astfel acordarea masurilor adecvate de prim ajutor. Daca cel care acorda prim ajutor nu afost de fata in momentul accidentului,el trebuie sa se orienteze imediat asupra naturii acestuia,cerind informatii fie de la persoanele din jur,fie in masura in care este posibil chiar de la victima.Aceasta este deosebit de importanta,fiindca indica masurile rapide care trebuie sa se adreseze elementelor principale prezentate de accidentat.
In acordarea primului ajutor este recomandabil sa limitam pe cit posibil orice manevre care accentueaza suferinta accidentatuli sau a bolnavului,miscarile strict necesare trebuind sa fie bline,precise si simple.De exemplu,transportul unui accidentat trebuie organizat cu prudenta si indeminare,astfel incit sa nu zdruncine,sa nu agraveze suferinta.In caz de traumatism(lovitura violenta,cadere,explozie etc)este absolut contra indicat de amisca regiune traumatizata,de efectua tractiuni sau alte manevre asupra ei.Nu sunt indicate nici incercarile de a repune osul in pozitia normala in caz de fracturi sau luxatii.Acestea sunt manevre dificile care necesita o pregatire speciala.Dar asupra greselilor care trebuie evitate vom mai reveni.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont