Ca să obţii ajutorul de şomaj trebuie să te înregistrezi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.

Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.

Terminarea facultatii sau a liceului nu înseamna întotdeauna începerea unei cariere. Multi dintre absolventi se vad in siutatia de a cere un ajutor de somaj. În ce condiţii beneficiezi de ajutor de şomaj: dacă nu ai reuşit să te încadrezi în muncă potrivit pregătirii profesionale; nu urmezi o formă de învăţământ la data solicitării dreptului; nu realizezi venituri sau ai venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

Documente necesare înscrierii la agenţia pentru ocupare din raza de domiciliu sau de reşedinţă: carte de identitate; adeverinţă de la medicul de familie, cu men.iunea că eşti apt de muncă ori că ai eventuale restricţii medicale şi actul de absolvire a formei respective de învăţământ;

Documente necesare solicitării indemnizaţiei de şomaj: Cererea semnată de persoana aflată în căutarea unui loc de muncă va fi însoţită de următoarele documente:

– actul de identitate – original; actul de absolvire a formei de învăţământ (original şi copie); adeverinţă medicală, din care să rezulte că eşti apt de muncă ori că ai eventuale restricţii medicale; adeverinţă eliberată de furnizorul de servicii acreditat prin care se certifică data înregistrării în evidenţele acestuia; acte eliberate de organele financiare teritoriale din care să rezulte că nu realizezi venituri sau realizezi venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă.

Absolvenţii au obligaţia să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitaţi, la agenţia la care sunt înregistraţi, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă.

Absolvenţii trebuie să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de ANOFM şi să comunice în termen de 3 zile agenţiei orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor.

Atentie: indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni, poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Cuantumul ajutorului de şomaj reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă – iar în momentul de faţă indicatorul social de referinţă (ISR) este stabilit la 500 de lei.

Absolventii din Bucuresti pot obtine informatii suplimentare la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca, din sectorul de domiciliu:

Agentia Locala Sector 1 – Piata Amzei nr. 13, tel. 212.52.74, e-mail: sector1 ajoform.anofm.ro,

Agentia Locala Sector 2 – str. Luca Stroici nr. 13, tel. 211.85.19, e-mail: sector2 ajofm.anofm.ro;

Agentia Locala Sector 3 – str. Matei Basarab nr. 54, tel. 321.20.24, e-mail: sector3 ajofm.anofm.ro;

Agentia Locala Sector 4 – tel. 460.77.50, e-mail: sector4 ajofm.anofm.ro;

Agentia Locala Sector 5 – bd. Pieptanari nr. 64, tel. 336.67.71, e-mail: sector5 ajof.anofm.ro;

Agentia Locala Sector 6 – Bd. Timisoara nr. 59, tel. 413.24.30, e-mail:sector6 ajofm.anofm.ro;

Centrul de Informare si Consiliere in Cariera si centrul de Consiliere pentru Persoane cu Diazibilitati – str. Vanatori nr. 1, sector 5, tel. 337.21.94.

EXTRA: Conditii de acordare a ajutorului de somaj

In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:*
a) le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor;*
b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;*
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;*
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;*
i) Abrogat;*
j) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.
(2) Sunt asimilate somerilor persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b), daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;*
b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;*
c) sunt persoane care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu s-au putut incadra in munca.

1 Comentariu
  1. iulia 8 ani în urmă

    Buna ziua!
    Acum 3 ani am benificiat si eu de acest ajutor financiar.am primit acasa o hotarare la care se spune sa trebuie returnata suma de bani,dobanzele si penalizarile.
    Precizez ca un acest timp nu am primit nici un plic la care sa mi se spuna ca sunt buna placnica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont