Aceasta leguma contine cea mai mare cantitate de apa, fiind un bun diuretic si eliminind astfel toxinele acumulate in organism. Fiindca in coaja sa sint foarte multe vitamine, este recomandat sa nu fie consumat decojit, ci doar sa fie bine spalat sub jet de apa, cu o periuta. Se consuma taiat in rondele, sub forma de salata sau fiert, pentru persoanele care au un stomac mai delicat.
Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, are un aport de 20kcal la 100 grame, din care carbohidrați aproximativ 3,63g, grăsimi 0,11g, proteine 0,65g, vitamina B1 0,027 mg, vitamina B2 0,033 mg, vitamina B3 0,098g, urme de vitamina B6 și B9, vitamina C 2,8mg, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Castravetele este cules când are culoarea verde, și poate fi consumat crud sau murat. De asemenea, varietățile fără semințe sunt folosite în industria decorațiunilor alimentare. Pentru murat se folosesc îndeosebi castraveții a căror formă nu este așa de plăcută ochiului, cei cu formă neregulată, prea groși sau strâmbi, sau cu coaja grunzuroasă. Pentru murare se folosește de obicei saramura sau oțetul, în combinație cu diverse plante aromatice. Procedeul de murare reduce conținutul de vitamine din legume, dar le păstrează în niște valori crescute față de alte procedee de conservare (de exemplu, fierberea). În plus, le conservă pentru mai mult timp. Gustul deosebit și multiplele întrebuințări pe care le are în gastronomie, alături de eliminarea prin murare a unei componente cam indigeste a castravetelui crud, fac din castravetele murat o piesă de rezistență a alimentației umane, în special alături de produse din carne, în sezonul rece.
Ras si stors, castravetele da o zeama, care amestecata cu alcool pur se lasa la macerat si constituie o apa exceptionala pentru tonifierea si infrumusetarea tenului. De asemenea, pentru un ten stralucitor si frumos sint recomandate mastile cu rondele de castraveti proaspeti, care sint bune si eficace si contra arsurilor de soare, mai ales la plaja.
Ai nevoie de o dieta fulger, care sa te ajute sa scapi de cateva kilograme intr-un timp foarte scurt? Castravetele este o legumă uşoară şi foarte gustoasă, care se potriveşte perfect în curele de slăbire, deoarece conţine foarte multă apă!