Roseata, umflatura si senzatia de mancarime sunt simptomele care apar de fiecare data cand un inteapa pielea. In timpul ciupiturii, femela tantar – pentru ca doar femelele inteapa -nu doar extrage sange, ci isi injecteaza saliva. Aceasta contine un anticoagulant care neutralizeaza plachetele sangvine pentru ca sangele sa ramana lichid si sa nu infunde trompa insectei.
In urma injectarii salivei, sistemul imunitar reactioneaza. Aceasta provoaca o reactie imediata a mastocitelor, celule specializate situate in patura inferioara a pielii. Aceste celule secreta histamina, principalul mediator al alergiilor de tip 1. Intre 30-60 de secunde apare senzatia neplacuta survenita in urma intepaturii, care dispare insa dupa eliberarea histaminei.
Alergii cu efect imediat sau intarziat
Exista alergii care apar imediat la intepaturile de tantari. Reactiile alergice imediate sunt adesea de tipul inrosirii locale care se manifesta printr-o umflatura care se poate intinde de la 3 pana la 12 cm si care poate persista 24 de ore.
La inceput, aceasta reactie este dificil de diferentiat fata de un fenomen histaminic obisnuit, legat de o reactie toxica normala. Totusi, in cazul unei alergii, pruritul devine intens si iritatia poate dura chiar cateva zile. Uneori, edemul poate fi insotit si de o vezicula si este mai dificil daca apare la nivelul fetei. Este posibil sa apara chiar reactii anafilactice.
In afara de aceste reactii alergice imediate, exista si reactii alergice cu efect intarziat. Veziculele sunt atunci inchise, puternic pruriginoase, uneori hemoragice sau chiar necrotice. Aceste reactii pot dura de la doua –trei zile, pana la cateva saptamani. In cazul copiilor, eruptia este mai puternica si poate fi insotita de leziuni persistente, adesea suprainfectate prin scarpinat.
Pentru a petrece serile de vara fara sa va deranjeze aceste insecte suparatoare este bine sa urmati citeva recomandari.
Anumite substante precum esenta de lamiita sau anumite plante precum muscatele alunga tintarii. Vara puteti aseza muscatele pe balcon sau in umbrarul din curtea dumneavoastra si astfel aveti sansa sa mai scapati de tintari. Daca totusi iesiti la o plimbare pe inserat in parc sau la padure este bine sa purtati haine deschise la culoare, cu mineci lungi si pantaloni lungi, pe care, eventual, puteti pulveriza diferite substante antitintari. In noptile toride de vara este aproape imposibil sa ne imbracam cu haine din cap si pina in picioare, asa ca avem la dispozitie diferite lotiuni sau spray-uri care se aplica direct pe piele pentru tinerea tintarilor la distanta.
In locuintele dumneavoastra este preferabila instalarea unui aparat de aer conditionat, dar, daca posibilitatile financiare sint reduse, si montarea unor plase la ferestre va va permite sa dormiti linistiti. In excursii cu cortul, evitati stabilirea taberei in preajma lacurilor sau iazurilor mlastinoase.