Zaharul si mierea – Alimente rafinate.
Se poate vedea că atât mierea, cât şi zahărul sunt alimente rafinate: ele conţin doar unul din cei trei macronutrienţi calorici – glucidele, urmele de proteine conţinute de miere fiind neglijabile. Acesta este motivul pentru care ambele se află situate în vârful piramidei alimentaţiei sănătoase, alături de alte alimente rafinate şi concentrate (dulciuri, sare si grăsimi).
Calorii goale. Se mai poate observa că mierea de albine este mai bogată în unele vitamine şi minerale decât zahărul. Cu toate acestea, cantităţile din aceste substanţe sunt în general de 50-100 ori mai mici decât necesarul zilnic al unui adult chiar şi la un consum de 100 g miere. Consecinţa acestui fapt este secătuirea rezervelor de vitamine şi minerale ale organismului pentru a putea metaboliza glucoza din zahărul şi chiar din mierea consumate în exces.
Spre deosebire de zahăr care este aproape 100% zaharoză (un dizaharid format din două molecule de glucoză legate între ele), mierea conţine cca. 17% apă (ceea ce îi conferă consistenţa semilichidă şi conţinutul mai redus de calorii), iar glucidele din miere sunt reprezentate de un amestec de dizaharide cu monozaharide – aşa-numitul zahăr invertit. Una din consecinţe este că absorbţia glucidelor din miere este foarte rapidă.
Recomandari: Ca alimente rafinate, atât zahărul cât şi mierea trebuie consumate cu moderaţie. Sfatul înţelept al lui Solomon rămâne valabil: „Nu este bine să mănânci multă miere.” (Prov. 25:27)
Vă propunem în cele ce urmează un studiu comparativ al mierii şi zahărului, în urma căruia am tras concluziile prezentate mai sus.
Compoziţia chimică
Punctul de plecare cel mai obiectiv în acest studiu este compararea compoziţiei chimice a zahărului şi mierii de albine (vezi tabelul alăturat).
COMPOZIŢIA ZAHĂRULUI ŞI A MIERII DE ALBINE (100 g) |
|||
Zahăr | Miere | Necesarul zilnic pentru un adult | |
Calorii | 387 | 304 | 2700 |
Proteine | 0 | 0,301 g | 80 g |
Glucide totale | 100 g | 82,3 g | 459 g |
Grăsimi totale | 0 | 0 | 60 g |
Colesterol | 0 | 0 | 300 mg |
Fibre | 0 | 0,2 g | 27 g |
Vitamina A | 0 | 0 | 1000 u |
Vitamina B1 | 0 | 0 | 1,35 mg |
Vitamina B2 | 0,019 mg | 0,038 mg | 1,62 mg |
Vitamina B3 | 0 | 0,121 mg | 17,8 mg |
Vitamina B6 | 0 | 0,024 mg | 2 mg |
Vitamina B12 | 0 | 0 | 2 mg |
Acid folic | 0 | 2 mg | 200 mg |
Acid pantotenic | 0 | 0,068 mg | 7 mg |
Vitamina C | 0 | 2,3 mg | 60 mg |
Calciu | 1 mg | 5,99 mg | 800 mg |
Cupru | 0,043 mg | 0,036 mg | 2,5 mg |
Fier | 0,06 mg | 0,419 mg | 10 mg |
Magneziu | 0 | 2 mg | 350 mg |
Mangan | 0,007 mg | 0,08 mg | 3,5 mg |
Fosfor | 2 mg | 4,01 mg | 800 mg |
Potasiu | 2 mg | 51,9 mg | 3750 mg |
Seleniu | 0,3 mg | 0,8 mg | 70 mg |
Sodiu | 1 mg | 4,01 mg | 2400 mg |
Zinc | 0,03 mg | 0,22 mg | 15 mg |
Zaharoză | 100 g | 78,2 g | |
Monozaharide | 0 g | 69,6 g | |
Apă | 0,04 g | 17,1 g |