Daca vrei sa duci un mod de viata sanatos, sa te mentii in forma, trebuie sa fii foarte atent la ce, cat si cand mananci. Exista insa unele alimente care te pot ingrasa, dar si slabi. Pare interesant, nu?
Cerealele îngraşă cand sunt procesate, de exemplu painea alba, biscuitii, dulciurile şi cand sunt combinate cu grasimi sau proteine (dulciuri cu blat – din faina – si creme de orice fel, prajituri, paine cu preparate grase sau prajite – fastfood – sau cand aceste cereale sunt combinate cu carne).
Cerealele slăbesc cand sunt consumate integrale cu lapte sau iaurt (cereale neprocesate, acei fulgi din bob zdrobit, gen musli) şi sub forma de faina integrala, de exemplu crutoane de paine integrala cu legume: crutoane cu salata, cu ciorbe sau supe de legume, supe crema de legume, cu garnituri de legume.
Uleiurile extravirgine contin aminoacizi care au rolul de a scoate grasimile din depozite. Insa daca acestea sunt consumate in exces, atunci deja aduc un aport caloric atat de mare incat organismul nu reuseste sa il consume si il depoziteaza.
Uleiurile slabesc daca sunt consumate doar in salate in cantitati mici (maxim o lingura de ulei la o slata mare) si ingrasa daca sunt procesate termic sau sunt consumate in exces. Chiar si consumul excesiv de uleiuri la salate ingrasa.
Alunele, nucile, seminţele, caju contin o serie de acizi grasi si grasimi vegetale care pot scoate grasimile din depozite.
Aceste alimente îngraşă când sunt coapte sau prajite, cand sunt asociate cu dulce, cand sunt consumate in exces, mai mult de o lingura pe zi.
Aceste alimente slăbesc cand sunt consumate crude, iar cantitatea trebuie sa fie de maxim o lingura pe zi.
Lactatele te îngraşă cand sunt foarte grase, cand sunt consumate in exces, cand sunt combinate cu grasimi sau alimente prajite, cand sunt combinate cu dulciuri, paine, foietaje, cand sunt combinate cu carne grasa, cand sunt prajite.
Lactatele te slăbesc cand sunt consumate cu cereale integrale, de exemplu iaurt cu cereale sau crema de branza cu iaurt si cereale, cand sunt combinate cu fructe crude, cand sunt combinate cu legume.
Carnea îngraşă cand este carne de porc, oaie sau capra, iepure etc., cu exceptia carnii de pui, curcan, peste, ingrasa daca este combinata cu grasimi, mai ales daca este prajita, daca este combinata cu carbohidrati: cartofi, orez, legume foarte dulci ca morcovii sau radacinoase, daca este consumata sub forma de mezeluri, carnati, salam, conserve.
Carnea slăbeşte cand este pregatita la cuptor, pe gratar cu aburi sau fiarta, cand se consuma in supe, cand este asortata cu salate, garnituri de legume, cand nu se consuma mai mult de o masa cu carne pe zi, cand nu se combina cu paine, cartofi, orez, paste, foietaje.
Tags: alimente ingrasare mancare sanatate slabire