Nu stiu cate animale domestice exista la noi, in România, dar am ramas socat cand am citit ca in SUA exista mii de miliarde de animale domestice. Nu un miliard, ci mii de miliarde!!! Cu siguranta, in aceasta cifra americanii au inclus toti pestisorii din toate acvariile, toti hamsterii si iepurasii si toate pasarelele din colivii…
Si tot ei au facut studii interesante asupra efectelor pe care le au animalele asupra stapanilor. Le reduc stresului, le scad tensiunea si chiar le prelungesc viata. Inteleg ca atunci cand te intorci acasa dupa o zi de lucru haotica si te asezi in fata acvariului sa-ti privesti pestisorul rosu sau mica broscuta testoasa (in loc de alte metode mai ortodoxe de relaxare), poate parea la prima vedere putin cam deplasat. Dar unele experimente au demonstrat ca diverse interactiuni intre animale si stapanii lor pot avea proprietati terapeutice.
Intimitatea mangiierilor, rasfaturilor, imbratisarilor si chiar si vorbitul cu animalele duc la efecte masurabile in ceea ce priveste presiunea sangelui si reducerea considerabila a stresului. Dragostea neconditionata, prezenta cu greu printre semenii nostri, pare a fi ceva natural la animalele de casa. Si apoi ne stimuleaza natura jucausa pe care de foarte multe ori o ignoram. Ne fac sa radem. Bineinteles ca cine n-a dormit o noapte (sau mai multe) din cauza latratului cainilor din cartier nu este de acord cu mine. Dar gasesc interesant ca, de foarte multe ori, in comportamentul animalelor sant aspecte pe care le-am dori prezente si la oameni.
Cati dintre semenii nostri ne iubesc indiferent de varsta noastra, de starea materiala sau de aspectul fizic? Cati ne saluta cu aceeasi ardoare ori de cate ori ne vad?
Daca a creste animale ne ajuta sa devenim prietenii, iubitii, parintii etc. mai afectuosi si mai sinceri, atunci suntem norocosi ca putem avea aceste creaturi in casele noastre.
Tags: animale de companie caini si pisici interesant