Auzim de multe ori intrebarea aceasta, insa nu exista un raspuns exact. Depinde de fiecare persoana in parte: pentru unii banii reprezinta totul, pentru altii insa sunt doar un bun necesar. Deci raspunsul la aceasta intrebare este prea complex pentru a putea fi definit prin „da” sau „nu”.

 

Relatia dintre bani si fericire

Aceasta relatie intre bani si fericire se construieste in timp, incepand din copilarie si capatand consistenta in timpul adolescentei. Perceptia despre bani si fericire si corelarea celor doua, este determinata de educatie, nu neaparat de educatia primita acasa sau la scoala ci mai ales din educatia primita involuntar din partea societatii, a anturajului sau din mass-media.

 

Pentru un copil crescut in lipsuri materiale, ravnind mereu sa se bucure de bunurile la care altii au acces, hranindu-si aceasta dorinta, legitima de altfel, pana la un punct, de-a lungul adolescentei si a experientei de viata, va avea sanse mari ca la maturitate sa puna semnul egal intre fericire si bani.

El va fi unul dintre cei multi pentru care, raspunsul la intrebarea „banii aduc fericirea?”, este un DA hotarat.

 

Dar exista numeroase cazuri sociale in care un individ are atat probleme financiare majore cat si un handicap sau o boala incurabila. In astfel de cazuri banii doar vor indulci situatia, raspunsul afirmativ la intrebarea noastra nu va mai fi atat de transant. In orice caz i-ar fi mai bine bolnav si bogat decat sarac si bolnav.

Aceeasi situatie ar fi in lipsa familiei, a prietenilor, pierderea cuiva drag si alte situatii in care banii nu pot cumpara pe deplin fericirea.

 

In fine exista si cazuri in care banii nu pot compensa nici pe departe una din nevoile de mai sus, caz in care o persoana bogata se simte de-a dreptul nefericita, o astfel de persoana va raspunde categoric „Nu” la intrebarea din titlul articolului.

 

Prin urmare avem o varietate de raspunsuri in functie de problemele fiecarui repondent, altele decat cele financiare. Asta inseamna ca fericirea nu este definita doar de bani.

Poate era mai potrivit sa incepem acest articol cu definitia fericirii insa exista multe definitii ale fericirii in orice caz fiecare poate recunoaste pe propria piele atunci cand traieste acest sentiment placut.

Am putea spune ca feriricea este acest sentiment de implinire si satisfactie atunci cand ne implinim o pofta sau o nevoie. Si corolarul acestei idei: nefericirea este generata de neimplinirea unei dorinte/necesitati.

 

Cu cat avem mai multe dorinte neimplinite, cu cat tanjim dupa ele, cu atat suntem mai nefericiti.

Cele mai multe pofte sau necesitati (dupa caz) se pot cumpara cu bani. Am putea spune ca:

Banii sunt o necesitate complexa pentru ca pot reprezenta solutia la multe alte necesitati/nevoi/dorinte.

Dar banii nu pot cumpara absolut orice, raman destule aspiratii si nevoi pe care banii nu le pot cumpara. De aceea, doar implinirea acelor nevoi ce pot fi cumparate cu bani, s-ar putea sa nu aduca tot timpul fericirea din pricina celorlalte nevoi/pofte/necesitati neimplinite, ce nu pot fi cumparate cu bani (sanatatea, dragostea, viata cuiva drag, prietenia, etc.).

 

In concluzie relatia dintre fericire si bani nu este aceeasi pentru toata lumea, raspunsul la intrebarea daca banii aduc sau nu fericirea este : depinde. Pentru ca intr-adevar depinde de o multime de alte elemente, altele decat banii.

Banii aduc fericirea?

Banii pot cumpara multe dar nu pot cumpara lucrurile esentiale: viata, dragostea, sanatatea etc. sunt lucruri pe care le primim gratis. Daca avem toate astea si nu avem bani atunci banii pot aduce fericirea dar daca nu avem lucrurile de mai sus, cele cu adevarat importante in viata, banii doar ne vor indulci amarul dar nu ne vor aduce fericirea.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont