La doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă, noua viză a stârnit un interes enorm în rândul imigranţilor din afara Europei, relatează joi Deutsche Welle.

Germania este o destinaţie care atrage un număr mare de studenţi şi solicitanţi de locuri de muncă, în special în rândul tinerilor proveniţi din ţări din afara Europei. În prezent, din cei aproximativ 245.000 de studenţi străini înscrişi la universităţi din Germania, aproximativ 100.000 dintre ei sunt din afara Uniunii Europene. Cu toate acestea, după ce termină studiile, mulţi dintre ei trebuie să părăsească Germania, descurajaţi de condiţiile birocratice complicate pentru obţinea unor permise de muncă şi de rezidenţă.

Cei care au o diplomă universitară şi un loc de muncă cu un salariu mediu anual de 44.800 de euro vor putea rămâne în Germania timp de până la patru ani.

Şi, pentru ingineri şi oameni de ştiinţă, condiţiile salariale pentru obţinerea unui permis sunt chiar mai mici, în condiţiile în care Germania are mare nevoie de abilităţile şi expertiza lor.

Cu ajutorul ‘Cardului Albastru’ totul va fi mai uşor. Cei care au o diplomă universitară şi un loc de muncă cu un salariu mediu anual de 44.800 de euro vor putea rămâne în Germania timp de până la patru ani. Şi, pentru ingineri şi oameni de ştiinţă, condiţiile salariale pentru obţinerea unui permis sunt chiar mai mici, în condiţiile în care Germania are mare nevoie de abilităţile şi expertiza lor.

‘Cardul Albastru’ a stârnit un mare interes după ce a fost introdus la începutul lunii august.

Secretarul general adjunct Ulrich Grothus de la Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD) a afirmat că telefoanele nu s-au mai oprit din sunat de atunci. ‘Mulţi tineri sună pentru a afla mai multe despre noile condiţii pentru dreptul de şedere şi de muncă’, a mai spus Grothus.

Noua lege permite de asemenea nou-veniţilor în Germania să lucreze în timp ce studiază. Este adesea dificil pentru studenţii străini să se susţină financiar în timp ce se află într-o ţară străină. Studenţii din ţările din afara UE au dreptul acum să muncească până la 120 de zile, în loc de doar 90 de zile cât aveau cu o viză obişnuită de student. În plus, studenţii pot avea un loc de muncă la universitatea pe care o urmează, ceea ce înainte nu era permis.

Înainte, absolvenţii care doreau să rămână în Germania trebuiau să-şi găsească un loc de muncă în termen de un an. Acum, ei au termen 18 luni şi li se permite să lucreze în această perioadă pentru a se întreţine. Posesorii ‘Cardului Albastru’ pot obţine chiar şi un permis de şedere permanentă, după doi-trei ani. Fostele aşa-numite ‘controale prioritare’ nu mai sunt în vigoare, iar de acest lucru beneficiază enorm noi veniţii din afara UE, explică Ulrich Grothus. ‘Acum, europenii nu mai au prioritate faţă de solicitanţii din ţările din afara Europei’, a mai spus el.

‘Cardul albastru’ (‘Blue Card’) a fost creat după modelul  ‘Green Card’ din Statele Unite ale Americii

Ulrich Grothus nu crede că numărul angajaţilor străini, care este în prezent între 10.000 şi 15.000 pe an, va creşte în mod semnificativ ca rezultat al ‘Cardului Albastru’. ‘Dacă dorim să eliminăm deficitul de muncitori calificaţi, afirmă el, trebuie să ne uităm la noi opţiuni. Germania este cu siguranţă mult mai atractivă pentru potenţialii nou-veniţi datorită Cardului Albastru. Acesta oferă de asemenea mesajul clar că Germania este cosmopolită şi doreşte ca oameni din toate mediile să trăiască şi să lucreze împreună’, a mai spus Ulrich Grothus.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont