Colegiul Nautic Român a creat prima platforma VET-Vocational Education and Training in domeniul maritim

Tări europene cu tradiție maritimă, precum Marea Britanie, Olanda, Germania si Franta, au dezvoltat în ultimii 30 de ani un sistem practic și eficient de a pregăti ofițeri de marină comercială (ofițeri de punte, mecanici și electricieni), cunoscut sub numele de sistem vocațional (VET-Vocational Education and Training). Sistemul VET, reglementat de Convenția STCW prin Cursurile Model ale Organizatiei Maritime Internationale (IMO Model Courses), presupune educatia si instruirea viitorilor ofiteri prin programe a căror structură cuprinde doar acele discipline care au impact asupra competențelor profesionale de ofițer de marină. Programele vocaționale sunt scurte, însă criteriile de admitere, de practică, de prezenta si de conduită sunt foarte stricte. De asemenea, baza materială aferentă programelor de pregătire trebuie să fie complexă și modernă, în acord cu specificațiile actuale ale convenției STCW.

În acest spirit, în primavara anului 2010 s-au pus bazele Asociației Colegiul Nautic Român care, prin instituția pe care o susține – Colegiul Nautic Român – creează alternativa necesară, modernă și viabilă a sistemului de educație de stat din România în domeniul naval, prin organizarea de programe vocaționale de 2 ani, deschise tinerilor care doresc să îmbrățișeze din vocație meseria de ofițer de marină comercială .

Inițiator al proiectului ”Colegiul Nautic Român”, conf.univ.dr. Stelian Cojocaru a beneficiat de sprijinul prețios al unor oameni care, iubind deopotrivă marea și marinarii, au dorit să construiască și în țara noastră, după modelul țărilor din eșalonul de vârf al tradiției maritime europene, un sistem modern, eficient și flexibil de educație vocațională, care să permită și tinerilor români, nu doar celor din vestul Europei, să ajungă mai repede și mult mai bine pregătiți la brevetul de ofițer maritim și, mai mult decât atât, să creeze și să dezvolte o etichetă de calitate, un brand.

Numărul celor care au ajutat și încurajat acest proiect, marinari sau nu, este mare, mult mai mare decât ne-am imaginat atunci când am pornit la drum, însă cel care a făcut cu adevărat posibilă materializarea sa este dl. Mihai Marcu, vicepreședinte al Consiliului Director, principalul promotor și finanțator al proiectului.

Colegiul Nautic Român a creat prima platforma VET-Vocational Education and Training in domeniul maritim in tara noastra. În acest context, obiectivul nostru principal îl reprezintă crearea si consolidarea programelor de educatie si instruire a ofițerilor de marină comercială la nivelul celui din țările europene cu tradiție, prin:

• dezvoltarea de programe de educație și instruire care să cuprindă doar disciplinele cu impact asupra profesiei de ofițer de marină;
• aplicarea fidela a Cursurilor Model IMO (IMO Model Courses 7.01, 7.02, 7.03, 7.04 si 3.17);
• eliminarea competențelor inginerești din modelul ofițerului de marină comercială;
• impunerea unui standard înalt al pregătirii profesionale, orientat pe educația marinărească, pe studiul limbii engleze maritime la nivel operațional, precum și pe formarea/perfecționarea deprinderilor necesare executării atribuțiilor primei funcții de la bordul navei, în conformitate strictă cu competențele impuse de convenția STCW;
• impunerea unui standard comportamental adecvat mediului multi-național și multi-cultural în care viitorii ofițeri își vor desfășura activitatea;
• propunerea unor modele profesionale adecvate;
• asistarea studenților pe toată durata de pregătire teoretică;
• sprijinirea studenților pentru accesarea programelor de cadeți reglementate prin protocoale de colaborare cu armatori, proprietari, manageri sau agenți români și străini;
• ajustarea permanentă a conținutului de învățare și instruire pe realitățile navigației mondiale actuale;
• crearea oportunităților de accesare a programelor bi-laterale derulate cu firme de shipping si colegii vocaționale similare din vestul Europei.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont