Toate intamplarile zilnice pot produce modificari si schimbari importante in “chimia” creierului. Starile sufletesti, emotiile, modificarile biologice pe care le ai iti afecteaza poftele pentru mancare. Nu uita, creierul cauta echilibru! Nu vrea sa se simta stresat, melancolic sau vinovat. Imediat cauta echilibrul in lucrurile cu care l-ai invatat. De cele mai multe ori, nu esti constient de emotiile tale, nu realizezi ceea ce mananci cand esti stresat, pana cand nu-ti faci un obicei in a te simti bine cu tine insuti.
Factori zilnici care iti afecteaza activitatea creierului si poftele:
· stresul, frica, supararea si anxietatea pot intensifica activitatea unui neurotransmitator numit neuropeptida Y. Acest neurotransmitator determina cresterea consumului de carbohidrati.
· stresul este de asemenea asociat cu nivelul scazut de serotonina, care poate conduce tot la consum ridicat de carbohidrati.
· depresia si melancolia sunt asociate cu nivele scazute de serotonina. Depresia mareste consumul de carbohidrati pentru a ridica aceste nivele;
· vinovatia si neincrederea in fortele proprii sunt associate cu poftele.
Factori neemotionali cu consecinte asupra nivelurilor scazute de serotonina.
· SPM (sindromul premenstrual) – atunci cand nivelul estrogenului scade si nivelul progesteronului creste (cazul SPM) nivelul de serotonina poate scadea. Exista o adevarata explicatie biologica in spatele poftelor pentru ciocolata, dintr-o anumita perioada a lunii;
· astenii – cantitatea de lumina la care esti expus in fiecare zi afecteaza nivelul de serotonina. Cei care nu beneficiaza indeajuns de lumina zilei, deseori manifesta simptome de depresie si consum ridicat de carbohidrati. Multe persoane manifesta aceste simptome si castiga in greutate in timpul lunilor de iarna, cand ziua este mai scurta;
· diete bogate in proteine – excesul de proteine conduce la scaderea nivelului de serotonina. Persoanelor care urmeaza diete bogate in proteine le este foarte greu sa fie calme si relaxate, crescand astfel consumul de carbohidrati.
In anumite perioade ale anului sau lunilor, cand sunteti stresati, emotivi, urmati ciclul:
Stresul, emotiile – scade nivelul de serotonina – creierul cauta echilibru (vrea sa fie calm) – mananci o cantitate ridicata de carbohidrati / produse bogate in grasimi – cresc endorfinele si serotonina – te simti molesit si chiar “high” – dulciurile iti ridica nivelul de energie temporar – nivelul zaharului in sange scade, te molesesti – consum ridicat de carbohidrati si grasimi pentru a fi din nou calm si relaxat.
Creierul tau invata repede acest traseu. L-ai antrenat ca atunci cand traiesti o diversitate de stari sa mananci anumite lucruri care il vor ajuta sa “amorteasca” aceste stari prin eliberarea de impulsuri nervoase puternice.
Controleaza-ti emotiile si stresul eficient. Modifica-ti obiceiurile alimentare pentru a controla excesele!