În zilele de 1 şi 2 noiembrie 2012, la sediul Filialei din Iaşi a Academiei Române se va desfăşura Colocviul Internaţional „Gheorghe Ivănescu – 100 de ani de la naştere”, organizat de Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi în colaborare cu Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi cu Asociaţia Culturală „A. Philippide”, Iaşi.

Timp de două zile, aproximativ 45 de specialişti din diferite centre universitare din ţară şi din străinătate vor dezbate diferite aspecte legate de viaţa şi opera marelui lingvist român. Ilustru reprezentant al Şcolii lingvistice ieşene şi creator al unei opere întinse şi originale, G. Ivănescu este, probabil, unul dintre foarte puţinii lingvişti români care au reuşit să şi articuleze o doctrină lingvistică completă, cu multe elemente de originalitate. Sperăm ca acest prilej aniversar să ofere tuturor celor interesaţi cadrul pentru o dezbatere de calitate pe marginea contribuţiilor teoretice şi aplicative ale lui G. Ivănescu. Colegii interesaţi de a participa la această dezbatere sunt rugaţi să îşi exprime intenţia de participare trimiţând un mesaj la adresa: colocviu.ivanescu@gmail.com.

Lucrările prezentate se vor încadra într-unul din următoarele domenii tematice:

  • evocări ale personalităţii lui G. Ivănescu;
  • exegeze ale operei lui G. Ivănescu (cu subdomeniile teoria limbii, lingvistică generală şi comparată; fonetică, fonologie, dialectologie; istoria limbii române; istoria limbii române literare; stilistică, poetică, lingvistica textului; gramatică; lexicologie, etimologie, toponimie).

Lucrările Colocviului vor fi tipărite într un volum publicat la Editura Academiei Române sau la Editura Universităţii din Iaşi.
Comitetul de organizare a Colocviului: prof. univ. dr. Eugen Munteanu, cercet. şt. I dr. Carmen Pamfil (co preşedinţi), cercet. şt. II dr. Luminţa Botoşineanu (secretar), cercet. şt. III dr. Mioara Dragomir, cercet. şt. I dr. Ofelia Ichim, cercet. şt. III dr. Elena Tamba.

GHEORGHE IVĂNESCU (născut pe 2 nov. 1912, com. Vutcani, jud. Vaslui – decedat la 3 iunie 1987, Iaşi) – lingvist şi filolog, profesor universitar.

A urmat cursurile primare în satul natal; a absolvit, în 1930, studiile liceale la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad. Licenţiat, în 1933, al Facultăţii de Litere şi Filozofie de la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, unde i-a avut profesori pe A. Philippide şi G. Ibrăileanu, şi-a continuat studiile la École Pratique des Hautes Études din Paris (1934 – 1935) şi la Şcoala Română din Roma (1935 – 1937), unde a studiat cu lingvişti celebri (J. Vendryes, G. Bertoni). În 1935 a obţinut un post de asistent universitar la Catedra de Limba Română a Universităţii ieşene, iar în 1946, la un an  după susţinerea doctoratului, a devenit profesor universitar, la aceeaşi catedră. Între 1952 – 1955 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară, Filiala Iaşi a Academiei. În perioada 1962 – 1969 a fost reintegrat în învăţământ, ca profesor universitar de lingvistică romanică şi generală la Universitatea din Timişoara. Între 1969 – 1971 a fost profesor de lingvistică românească şi indo-europeană la Universitatea din Craiova şi director al Centrului de Istorie, Filologie şi Etnografie din aceeaşi localitate. În 1971 revine în Iaşi, ca profesor de lingvistică indo-europeană, la Universitatea „Al. I. Cuza”. În 1965 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

A elaborat lucrări fundamentale de lingvistică românească, romanică, indo-europeană etc.: Problemele capitale ale vechii române literare, Iaşi, 1947 – 1948, Curs de sintaxa limbii române moderne, Iaşi, 1948 (litografiat; reeditat în 2004), Istoria limbii române, Iaşi, 1980 (ed. a doua în 2002), (în colaborare cu Th. Simenschy) Gramatica comparată a limbilor indoeuropene, Bucureşti, 1981, Lingvistică generală şi românească, Timişoara, 1983. A publicat peste două sute de studii şi articole, cu tematică foarte diversă şi cu teorii originale, în reviste româneşti şi străine. A editat opera lingvistică a lui A. Philippide. Au rămas în manuscris cărţi, studii, ediţii (în diferite stadii de finalizare), peste 7 000 de foi, păstrate la Biblioteca Filialei Iaşi a Academiei Române.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont