Sistemul a fost introdus in 1996 si se bazeaza pe un sistem asemanator, folosit in Europa de Vest, numit E.C.T.S. – European Credit Transfer System.

Despre ce este vorba, în mare? Perioada de studiu se împarte în doua cicluri: primul cuprinde anul I si II (semestrele 1-4), iar cel de-al doilea ultimii doi/trei ani (semestrele 5-8 sau 5-10). Dupa fiecare ciclu de studiu, fiecare student trebuie sa acumuleze minim 120 de credite. In caz contrar, el va fi declarat repetent sau nu va putea sustine examenul de licenta. Numarul ideal de credite pentru fiecare an pentru studentii la zi este de 60, iar pentru cei de la seral de 48. Totusi, aceasta nu este o regula.

Atentie, insa! Daca aveti mai putin de 50% din credite in semestrele 2-4, veti fi exmatriculati. Exceptie fac cei care au concediu medical, de maternitate etc.

Cum se pot obtine creditele? Fiecare curs, laborator etc. are un numar de credite stabilit la inceputul anului universitar. Un student poate obtine respectivele credite daca la sfarsitul semestrului obtine nota finala cel putin 5. Acesta este pragul minim ce trebuie atins.

Daca nu ati reusit sa obtineti „cinciul”, se cheama ca aveti restanta. In acest caz nu pierdeti si creditele, care vor putea fi recuperate la examenul de restanta. Daca nu reusiti sa treceti examenul la un curs, creditele pierdute pot fi recuperate din cursurile optionale. Puteti sa va luati optionale (in orice domeniu) si de la alte facultati, iar creditele primite acolo va vor fi transferate.
Daca totusi nu ati obtinut creditele necesare dupa un ciclu, puteti solicita o prelungire a duratei de studiu cu 1-4 semestre, dar in perioada de prelungire veti fi obligati la plata unor taxe de scolarizare.

Creditele se pot obtine si in avans (de exemplu, atunci cand ati trecut toate examenele si v-ati luat si niste optionale). Ele se vor contabiliza la sfarsitul ciclului de studiu. La sfarsitul primului sau al celui treilea de-al an de studiu puteti avea oricate credite, dar trebuie ca dupa 2, respectiv 4 ani sa aveti minim 120. Daca nu aveti, sau sunteti declarati repetenti in anul II, sau nu puteti sa sustineti examenul de licenta.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont