Instalarea unui HDD(Hard-Disk)

Hard-disk-ul este una dintre cele mai importante componente ale unui calculator in lipsa lui un calculator nu mai poate fi folosit. De ce nu mai poate fi folosit? Foarte simplu deoarece pe suprafata discurilor sale sunt stocate toate datele cu care lucram pe un calculator si pentru simplul fapt ca la pornire biosul verifica prezenta HDD-ului. Daca acesta nu exista va semnala o eroare.

Discul dur (sau fix; în engleza americană hard disc; foarte des întâlnită este și scrierea originală engleză hard disk) este un dispozitiv electronic-mecanic pentru stocarea sau memorarea nevolatilă (permanentă) a datelor. Utilizatorul normal nu poate sau nu are voie să despartă discul de circuitele de comandă corespunzătoare, vezi imaginea alăturată; împreună ele formează așa-numita „unitate fixă”, „unitate de disc fix” sau, prescurtat, HDD (de la hard disc drive).

Stocarea datelor se face pe o suprafață magnetică dispusă pe platane rotunde metalice rigide (dure). În general discurile dure sunt utilizate ca suport de stocare extern principal pentru servere și calculatoare personale, dar și pentru anumite aparate electronice (playere și recordere DVD, playere MP3). Dacă la începuturi capacitatea unui disc dur nu depășea 20 megaocteți (MO) = 20 megabait (MB), astăzi (2009) un disc dur obișnuit de 2 1/2 țoli poate depăși 1 teraoctet (TO) = 1 terabait (TB).

Începând din 2009 sistemul de operare Windows 7 al companiei Microsoft a pus la dispoziție și așa numite discuri dure virtuale, în engleză „Virtual Hard Disk” (VHD). Acestea se bazează pe fișiere reale (de pe un disc dur real) de mărime arbitrară, dar de tip special, cu extensia .vhd. Pentru a le accesa în Windows se folosește mai întâi programul utilitar DiskPart, cu ajutorul căruia discul dur virtual trebuie „selectat” și apoi „atașat” („montat”). Abia după aceasta se poate initializa și utiliza ca și când ar fi un disc dur real. Aceasta include și posibilitatea de a instala și un alt sistem de operare pe același disc dur (real), identic cu, sau chiar diferit de primul sistem de operare, sau chiar și mai multe sisteme de operare, dacă se definesc VHD-uri multiple pe discul sau discurile dure reale conectate.

Prin contrast, discurile așa-numite „optice”, ca de exemplu cele de tip CD, DVD și Blu-ray, folosesc pentru memorare procedee optice (nemagnetice), care asigură capacități de ordinul a până la 50 GB (gigabait) pe disc. Uneori însă se mai utilizează și dischete având un singur platan magnetic flexibil, numite în engleză floppy disc; unitatea de scriere/citire corespunzătoare se numește Floppy Disc Drive (FDD). O astfel de dischetă stochează numai cel mult 2,88 MB.
Disc dur de tip Samsung HD753LJ, cu interfaţă de tip SATA

O alternativă la folosirea discurilor în mișcare pentru memorarea datelor au devenit memoriile pur electronice de tip Solid-state drive (SSD), care neavând piese în mișcare sunt mult mai rapide, dar și mai scumpe. Ele simulează caracteristicile discurilor dure, reacționând identic la comenzi și utilizând uneori chiar aceleași interfețe, nemodificate (semnale electrice, conectoare, cabluri, etc.). Una din formele de implementare sunt cardurile de memorie de ex. de tip CF, MD, MMC, SD, SDHC, microSDHC, SM, USB stick și altele. Capacitatea de memorare enormă (până la 64 GB pe bucată!) și gradul avansat de miniaturizare le fac foarte promițătoare pentru aparatele moderne de tip smartphone (intelifon) ș.a. Prin comparație, pentru întregul Windows 7 sunt suficienți doar circa 15 GB.

Exista mai multe reguli care trebuiesc respectate cand instalam un HDD intr-un calculator. Un sfat ar fi acela ca sa nu fixati in pozitia normala cu suruburi un HDD pana ce nu la-ti configurat si a-ti pornit macar odata calculatorul. Acest lucru deoarece s-ar putea sa existe niste conflicte si trebuie schimbata panglica,etc.
• Mai intai se instaleaza numai un singur disk IDE, care trebuie setat pe “Master. Daca aveti doua discuri IDE decideti care dintre ele va fi setat pe “Slave” si care pe “Master”. Daca aveti un Hard de 3.5″ si vreti sa-l instalati intr-un spatiu de 5.25″, va trebui sa montati doua sine Hard-ului pentru a putea sta fix intr-un spatiu de 5.25″. Majoritatea HDD sunt cumparate impreuna cu aceste sine.
• Atasati sinele HDD-ului aliniind sloturile libere ale sinelor cu gaurile de insurubare ale acestuia. Pentru a conecta HDD-ul, conectati panglica de 20 de pini (partea mai lunga daca este impartita) in primul canal IDE pe placa de baza tinand seama de a conecta firul rosu al panglicii pe pinul 1. Conectati celalalt capat al panglicii in HDD, tinand cond ca nodul de pe panglica sa intre in crestatura drive-ului. Daca nu dispuneti de o panglica cu noduri, introduceti-o cu firul rosu in dreapta. Conectati si LED-ul HDD-ului pe placa de baza .Conecati apoi alimentarea discului cu firul rosu in stinga. Alimenatrea disului SE POATE INTRODUCE INTR-UN SINGUR MOD datorita formei sale asa ca daca vedeti ca nu intra nu fortati ci intoarecti-o invers.
• Porniti calculatorul. Daca Hardul nu este detectat sau calculatorul nu porneste, vedeti daca discul produce zgomot. Daca se aude un zgomot, verificati jumperii sau conexiunile facute.Daca in scimb nu se aude nici un zgomot si calculatorul a pornit, intrati in BIOS (pe ecran vor apare tastele ce trebuie apasate pentru a intra in BIOS) pentru a configura drive-ul sau setati-l pe “ autodetect” si verificati daca portul IDE este activat.
Daca totul merge bine, dupa ce calculatorul porneste si detecteaza HDD-ul, veti vedea un mesaj de eroare cum ar fi „System disk not found. Please insert system disk.”.Totul este O.K. si poti sa-ti folosesti calculatorul

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont