Cele mai multe carduri de debit din Romania au moneda contului leul. Orice achizitie in lei, indiferent unde este facuta, la un POS, la comercianti sau pe un site nu va atrage nici un comision, atata timp cat cumperi in lei.
Problemele apar atunci cand vrei sa cumperi produse de pe site-uri dinafara tarii care folosesc alta moneda, sau cand calatoresti in strainatate, pentru ca banca are de cele mai multe ori un curs de schimb nefavorabil plus alte comisioane aferente incluse.
Foarte mulţi salfolosesc carduri de debit, în schimb prea puţini cunosc toate costurile pe care un astfel de instrument le implică. La plata cu cardul în magazine, de obicei nu se percepe nicio taxă.
Plata cu cardul a început să prindă tot mai mult la român, astfel că cele mai utilizate carduri sunt Visa Electron sau Clasic. Puţini sunt însă cei care cunosc comisioanele pentru tranzacţii, deschiderea şi administrarea contului.
De menţionat că fiecare bancă, la crearea unui card, vă face şi un cont curent. În general, când se renunţă la un card, clientul trebuie să ştie că este necesar să închidă şi contul curent. Altfel va avea surpriza ca după ani buni să se trezească cu restanţe la bancă pentru administrarea contu
Daca ai card VISA, cursul orientativ la care se va face schimbul este disponibil aici, insa acesta este supus termenilor si conditiilor oferite de banca emitenta a cardului. In cazul MasterCard, exista un curs public pe care bancile il pot folosi ca atare, daca doresc, sau pot utiliza un curs propriu.
Nu va recomandam sa scoateti bani de la ATM in strainatate. Mai bine platiti cu cardul peste tot pe unde acest lucru este posibil.
Daca totusi aveti nevoie de cash, tineti minte ca la ghiseu taxele percepute sunt mai mari decat la bancomat. La ATM comisioanele pleaca de la un euro si ajung la 4 euro, in functie de banca. Prin conversia valutara, vei mai plati cel putin 3% in plus fata de cursul BNR, astfel ca in lei, costurile suplimentare pentru o retragere de numerar in strainatate ajung la aproximativ 7% din suma scoasa.
In cazul deschiderii unui cont curent pentru persoane fizice, la Raiffeisen Bank se percepe un comision de 1,5 lei pe luna pentru administrarea acestuia.
Cel de al doilea comision mentionat de dumneavoastra de 3,7 lei/luna, echivalentul unui euro, poate reprezenta abonamentul pentru Raiffeisen Online, serviciul de internet banking adresat persoanelor fizice.
Pentru a va lamuri exact de ce se percep cele doua comisioane este bine sa va consultati tranzactiile de pe extrasul de cont lunar, impreuna cu un consultant Raiffeisen, care cunoaste taxele si comisionale percepute de banca si va poate explica pentru ce s-au luat exact.
Daca calatoriti mult sau cumparati des diverse produse sau servicii de pe site-uri dinafara tarii, cea mai buna solutie ar fi sa va faceti un card in valuta.
Acestea au de obicei costuri de emitere si de administrare mai mari decat cele in lei. Insa, avantajul este acela ca la tranzactiile in moneda cardului in valuta, nu vei mai plati nici un comision de conversie.