Unele lucruri sunt uşor de reţinut, în timp ce altele par aproape imposibil de memorat. De exemplu, îţi aminteşti cum să asamblezi un calculator, dar nu poţi să reţii lista de cumpărături. Nu e nimic în neregulă cu tine, acest lucru se întâmplă tuturor. Trebuie sa stii ca există o serie de tehnici care te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti memoria.

Este mai uşor să memorezi un text, dacă îl împarţi în paragrafe mai mici şi poţi să reţii rapid un număr lung, dacă îl împarţi în grupuri de trei, patru sau cinci cifre. Sigur ai folosit această tehnică adesea fără să îţi dai seama, atunci când ai memorat numărul de telefon al unui prieten, o combinaţie de la un seif sau codul numeric personal. Dacă ai de memorat, de exemplu, o listă de cumpărături, grupează-le pe categorii. Ca să reţii mai multe cuvinte noi într-o limbă străină, grupează-le pe categorii precum meserii sau obiecte din casă.

Înţelege ce trebuie să memorezi – ff important

Înainte de a încerca să reţii o prezentare, trebuie să înţelegi informaţiile. O modalitate bună de a face acest lucru este de a realiza conexiuni între ceea ce citeşti şi ceea ce ştii deja. Dacă poţi raporta noile informaţii la ceea ce ştii, este mai uşor să le înveţi. De exemplu, înainte de a încerca să memorezi datele evenimentelor din istoria europeană, caută pe hartă unde au avut loc aceste evenimente. Memoria fotografică este foarte utilă.

Foloseşte scheme – este mai usor asa

Reprezentările grafice te ajută să organizezi informaţiile şi astfel să le reţii mai repede. Există mai multe tipuri de scheme: diagrama venn este utilă pentru comparaţii şi relaţii logice, poţi folosi schema de tip reţea pentru a prezenta un subiect principal cu mai multe detalii, schema cauză-efect te ajută să faci legătura între cauzele care au provocat un eveniment şi consecinţele lui, iar schema circulară poate fi utilizată pentru a reprezenta evenimente ciclice, ca de exemplu circuitul apei în natură.

Vizualizează informaţiile – ca in sport

Foloseşte hărţi, tabele, scheme şi imagini pentru a putea memora informaţiile, atunci când ai foarte mult de citit. Este, de asemenea, util să subliniezi ideile principale dintr-un text cu diferite culori ca să îţi fie mai uşor să recapitulezi ulterior informaţiile.

Utilizează asocieri – be smart!!

O altă tehnică eficientă de memorare rapidă este utilizarea asocierilor, adică legăturile mentale între două lucruri diferite, care ajută la identificarea unuia dintre ele. Cu cât asocierile sunt mai creative, cu atât memorarea este mai uşoară. Ţi s-a întâmplat, probabil, să te întâlneşti cu poştaşul pe stradă şi să îţi aminteşti că trebuia să expediezi urgent un colet. Poţi să foloseşti asocierea în mod deliberat atunci când nu poţi să reţii anumite informaţii.
Tehnica povestirii

Atunci când trebuie să reţii foarte multe informaţii, poţi să îţi imaginezi o poveste în care să incluzi punctele-cheie ale textului pe care trebuie să îl memorezi şi să le aranjezi într-o ordine logică. Poţi chiar să inventezi un cântecel sau o poezie ca să memorezi mai uşor. O idee bună este să îi povesteşti unui prieten ce ai reţinut. În felul acesta vei recapitula informaţiile şi îţi vei da seama dacă mai ai lacune.

Foloseşte acronime – ajuta mult

Un acronim este un cuvânt format din primele litere dintr-o listă de cuvinte. Iată cum funcţionează tehnica: alege lista de cuvinte sau fapte pe care vrei să ţi le aminteşti şi pune-le într-o ordine, astfel încât primele litere din fiecare cuvânt să formeze un cuvânt real pe care atunci când îl spui să te ajute să reproduci toată lista de cuvinte. De exemplu ROGVAIV este un acronim care provine de la: Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet, cu ajutorul căruia se poate reţine mai uşor ordinea culorilor din curcubeu.


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

Tags:
1 Comentariu
  1. adriana 12 ani în urmă

    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont