Cursurile de la toate universităţile de stat din Germania vor fi gratuite de anul acesta, după ce regiunea Saxonia Inferioară, ultima în care se mai percepeau taxe universitare, s-a conformat unui trend început în anul 2008, scrie ZME Science.

Taxele de şcolarizare de la universităţi au apărut în Germania în urma unei decizii politice, şi au dispărut în acelaşi context după doar câţiva ani.

Susţinătorii politicii de modernizare a Germaniei după reunificarea din 1990 au militat pentru introducerea în lege a posibilităţii de taxare la nivel academic, iar în 2005 un tribunal le-a dat dreptate, atâta timp cât tarifele introduse erau „moderate” şi putea fi finanţate cu „împrumuturi mici”.

Şapte din cele zece regiuni ale Germaniai au introdus taxe în urma acestei decizii juridice, iar creditorii locali au început deja să vadă formarea unei pieţe. Reacţia populaţiei nu a fost însă favorabilă noului sistem, generând proteste masive, în special în Hesse, unde studenţii au criticat îndelung taxele.

O iniţiativă civică a adunat 70.000 de semnături pentru o petiţie care cerea eliminarea tarifelor, iar în 2008, Uniunea Creştin-Democrată proaspăt instalată a putere cu ajutorul voturilor studenţilor a decis scoaterea taxelor.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont