In secolul nostru toata lumea are calculatoare si descarca zilnic zeci de documente, filme, muzica etc. De asemenea se trimit zeci de e-mailuri. Dar v-ati intrebat vre-odata care sunt efectele secundare ale acestor activitati?
Navigarea pe internet, trimiterea unui e-mail sau descărcarea unui document nu sunt acţiuni neutre pentru mediul înconjurător.Potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2008, tehnologiile informaţiei şi comunicării sunt răpunzătoare pentru 2% din gazele cu efect de seră emise în atmosferă. Cifra s-ar putea dubla până în 2020.
Fiecare angajat al unei întreprinderi franceze de 100 de salariaţi primeşete în medie 58 de e-mail-uri şi trimite 33. Acestea generează în fiecare an 135 de kilograme de dioxid de carbon pentru fiecare angajat. Această cantitate ar putea fi redusă semnificativ dacă din lista de destinatari ai e-mail-ului nu ar face parte mai multe persoane. Şi ştergerea unui e-mail care nu mai este necesar economiseşte energia serverului pe care el este stocat. Reducerea cu 10% a e-mail-urilor care sunt imprimate, ar economisi 5 tone de dioxid de carbon pe an în fiecare întreprindere.
Şi navigarea pe internet consumă multă energie. Electricitatea consumată de servere poate fi redusă, dacă tastaţi direct adresa url a site-ului pe care îl căutaţi sau marcaţi anumite site-uri ca preferate.
Transmiterea unui document de 10 Mo unei persoane de pe un stick USB de 512 Mo emite echivalentul a 11 grame de CO2. Foarte puţin, veţi spune, însă, dacă acel document este transmis la 1000 de participanţi la un colocviu, cantitatea echivalează cu emisiile unei călătorii de 80 de kilometri cu maşina.
Tags: daune dioxid de carbon email internet poluare