Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala

Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate) – extracte de agenti infectiosi. Aceste preparate, odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi  impotriva acestor germeni si vor proteja organismul impotriva infectiei, dezvoltandu-se imunitatea in cazul unui contact cu acesti virusi.

Vaccinarea antigripala
Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala dar care poate fi insotita de numeroase complicatii. De aceea este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare, la persoanele cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contacta infectia si daca sunt in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc.) si toti cei care doresc sa se protejeze.
Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productie de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie. Dar daca vaccinarea nu s-a facut  toamna, se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca, chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contactati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati
Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt: reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit sau, mai rar reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toatre acestea sunt de scurta durata (1-2 zile) si sunt minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.
Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in caz de alergie la substantele componente (in special la ou).

Exista mai multe preparate comerciale de vaccin antigripal:


INFLUVAC
– este un vaccin gripal trivalent, inactivat, bazat pe antigenele de suprafaţă izolate din tulpinile A si B de virus gripal, ce se administreaza intramuscular/subcutanat, indicat atat pentru adulti cat si pentru copii peste 6 luni.

FLUARIX – vaccin antigripal purificat inactivat, ce se administreaza intramuscular /subcutanat, indicat atat pentru adulti cat si pentru copii peste 6 luni.
VAXIGRIP –  vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru adulti si copii peste 6 luni, cu administrare intramusculara sau subcutanat profund.
VAXIGRIP Pediatric – vaccin antigripal cu virus splitat inactivat, pentru copii intre 6-36 de luni.
VACCIN GRIPAL TRIVALENT PURIFICAT INACTIVAT – produs de Institutul Cantacuzino si avand in compozitie tulpini de virus gripal apartinand tipului A si o tulpina tip B, cu o structura antigenica asemanatoare tulpinilor ce se apreciaza ca vor circula în perioada pentru care urmeaza sa se faca imunizarea; este conditionat in fiole  cu administrare intramusculara, indicat la adulti si copii peste 6 luni.
La pacienti cu imunodeficiente si copii sub 6 ani la prima vaccinare, se recomanda vaccinarea de doua ori la interval de 4 saptamani.

Tags:
1 Comentariu
  1. badmash 14 ani în urmă

    I just signed up to your blogs rss feed. Will you post more on this subject?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont