Diplomele universitatilor acreditate din România vor fi recunoscute în Franţa şi invers, după ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la Bucureşti, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.

„Există o Convenţie internaţională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoaşterii diplomelor, dar recunoaşterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament şi prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoaşterea diplomei univeristare”, a explicat ministrul Educaţiei pentru Mediafax.

Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) recunoştea fără probleme stagiile făcute în Franţa de studenţi români.

Prin acest tratat, recunoaştere diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universităţi, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franţa primeşte la studii, în învăţământul superior, cei mai mulţi studenţi.

„Avem, în România, cele mai multe teze realizate în co-tutelă cu universităţi franceze, avem foarte multe acorduri directe între universităţi. Există foarte multe lucrări de cercetare pe proiecte europene care se derulează cu participarea cercetătorilor români şi francezi, precum şi programe de masterat în co-tutelă cu univeristăţi franceze şi visiting profesori veniţi din Franţa. Mobilitatea pe care o gândim la nivelul studenţilor şi profesorilor are cea mai mare anvergură spre Franţa. Vorbim despre internaţionalizarea învăţământuluui. Acesta este şi un criteriu de ranking pentru universitate – numărul studenţilor străini”, a mai spus Andronescu.

În universităţile din România sunt mulţi studenţi francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. „Cred că valoarea şcolii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să înveţe la noi”, a mai spus Andronescu.

Rectroul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru , crede că tratatul încheiat cu Franţa va reduce birocraţia. „După ştiinţa mea, nu au fost probleme cu studenţii care au studiat în Franţa. În toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregătire, iar asta, cu certitudine, în baza propriilor acorduri bilaterale”, a mai spus rectorul UB.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont