PLAN DE AFACERI PROIECT-EDUCATIE ANTREPRENORIALA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLAN DE AFACERI

 

 

  1. 1. Descrierea afacerii

a)                 produsul: detergent pentru spalare manuala si detergentul pentru spalare automata. Produsul va aduce nou faptul ca atat detergentul pentru spalare manuala cat si cel pentru cea automata curate petele in profunzime inclusive cu apa rece. Totodata produsul are deja incorporate in componenta ( formula ) balsamul de rufe. In consecinta consumatorul dobandeste doua produse la prêt de unu.

b)                Denumirea produsului: PRO CLEAN( a fost aleasa aceasta denumire pentru a sugera beneficiarului ca deabea acum incepe cu adevarat spalarea perfecta ). Denumirea aleasa este in engleza( o limba de circulatie internationala ) in vederea promovarii ulterioare a produsului si pe pietele internationale.

c)                 Pozitia pe piata: produsul intra deja pe o piata saturata care asteapta explozia “noului”. Avantajele fata de restul de competitori sunt date de oferirea unui produs mai bun ( curate mai bine + balsamul de rufe ) la un pret mai mic, avand in vedere ca numarul competitorilor in acest domeniu este foarte mare.

d)                Obiective pe termen lung:

–          imbunatatirea gamei de produse deja existente, in maxim un an de la inceperea activitatii.

–          lansarea unei game de produse de curatat pentru uz casnic, in maxim trei ani de la inceperea activitatii.

–          promovarea produselor pe pietele internationale, in maxim cinci ani de la inceperea activitatii.

  1. 2. Planul de marketing

a)                 piata tinta: toate categoriile de clienti ( inclusive cei din mediu rural – pentru care apa calda este un efort ). Din studiile de piata efectuate s-a constatat ca acest produs este foarte asteptat datorita pretului energiei electrice si al imposibilitatii scoateri petelor in casa.

b)                strategii de marketing:

–          vanzarea produsului v-a fii organizata prin distribuitori autorizati pentru fiecare judet in parte. Distribuitorii ( sefi de vanzari ) vor avea din partea firmei la dispozitie un autoturism, mostre de produs, un salariu mediu si comision la vanzare. Sefii de vanzari vor fi instruiti in acest domeniu, pentru a putea prezenta atat calitatea cat si beneficiile produsului pe care urmeaza sa-l vandal, atat in momentul angajarii cat si ulterior din trei in trei luni in functie de cerintele pietei si de produsele noi pe care societatea intentioneaza sa le produca.

–          pretul produsului va fi pentru inceput stabilit sub pretul pietei, urmand ca ulterior sa creasca

–          produsul va fi ambalat in pungi de plastic cu maner.

c)                 strategiile de promovare:

–          reclame mass-media.

–          promotii in marile centre comerciale.

–          Prin sefii de vanzari si agentii acestora, door-to-door.

–          Produsul va fi prezentat (respectiv ambalaj, miros ) intr-o forma cat mai atractiva si practica.

  1. 3. Planul de productie

a)                 furnizorii sunt in numar mic si contractile incheiate cu acesti sunt pe termen lung cu plata la o luna de la livrarea materiei prime.

b)                licente de fabricatie: vor fi obtinute stasurile necesare pentru omologarea celor doua produse si toate avizele ( de mediu, sanitary – veterinary, resurse umane, pompieri, etc ) necesare functionarii fabricii.

c)                 inregistrarea numelui produsului.

d)                Organizarea productiei:

– compartimentele de productie sunt: aprovizionare, fabricatie, controlul si asigurarea calitatii, intretinerea echipamentelor.

– responsabilitati specifice:

– aprovizionarea trebuie sa tina evidenta materiei prime intrate si iesite ( nu trebuie ca societatea sa ramana descoperita ).

– fabricatia tine evidenta materiei prime intrate a stocului de produse finite rezultate in urma procesului de fabricatie si a intregului flux tehnologic.

–  verifica produsele finite rezultate din punct de vedere calitativ, hotaraste ce merge la vanzare si ce este rebut.

– intretinerea echipamentelor: compartiment cu specific ethnic, mechanic, are grija ca utilajele, echipamentele sa fie in permanenta in buna stare de functionare.

– pentru fiecare compartiment vor fi angajati “sefi de compartimente” cu experienta in domeniu, in urma unor interviuri extreme de riguroase. Sefii de compartiment vor avea competenta de a-si angaja muncitorii, in functie de necesarul de forta de munca stabilit in organigrama societatii de catre consiliul de administratie.

e)                 contactarea furnizorilor de utilaje in functie de studiile de piata effectuate inainte de inceperea activitatii de catre cei cinci actionari privitor la raportul calitate – pret, cat si al conditiilor de plata oferite de acestia.

  1. 4. Planul de management

a)                 Denumirea firmei: S.C. PRO CAMPAIGN S.A.

b)                firma pe actiuni:

–          actionar majoritar: 60 %

–          4 asociati cu cate 10 %

–          societatea are un capital social de 10.000 RON

c)                 conducerea firmei este asigurata de Adunarea Generala a Actionarilor, care se intruneste cel putin o data pe an la incheierea exercitiului economico-financiar pentru: prezentarea si aprobarea raportului de gestiune al Consiliului de Administratie si descarcarea de gestiune a administratorilor, raportul Comisiei de Cenzori, bilantul si contul de profit si pierderi, repartizarea profitului, si ori de cate ori este nevoie.

d)                Consiliul de Administratie este format din cei cinci actionari. Adunarea Generala a Actionarilor mandateaza Consiliul de Administratie ca, pentru perioada de un an, intre doua Adunari Generale sa asigure conducerea firmei. Presedintele Consiliului de Administratie este Nitica Ana care indeplineste si functia de director general al firmei.

e)                 S.C. AMY & ASSOCIATES  fiind organizata ca societate pe actiuni are totodata o COMISIE DE CENZORI formata din cinci membri dintre care trei sunt experti contabili. COMISIA DE CENZORI prin presedintele sau asigura controlul societatii d.p.d.v. al legalitatii operatiunilor desfasurate mai ales in domeniu contabil.

f)                 Conducerea operativa a societatii este asigurata de directorul general. Acesta este mandatat de Consiliul de Administratie in vederea stabilirii organigramei societatii, a angajarilor, a stabilirii salariilor. Directorul general al societatii nu are voie sa angajeze in contracte ( vanzari, cumparari, achizitii ) mai mult de 20 % din capitalul social al firmei

 

Organigrama Societatii

 

 

Directorul General al firmei asigura conducerea, prin directorii de productie, vanzari, economic, resurse umane. El este mandatat sa-I angajeze, sa semneze fisa postului si sa ii controleze. Acestia din urma sunt mandatati sa-si angajeze personalul calificat necesar desfasurarii in bune conditii a activitatii.

Toti raspund in fata Directorului General de compartimentul pe care il conduc.

In fiecare luni dimineata acestia au o sedinta operativa cu Directorul General in care se prezinta activitatea saptamanii trecute, eventualele probleme aparute, rezolvarea lor, propuneri.

In fiecare luni dupa-amiaza Directorii au sedinta cu personalul angajat in compartimentele pe care le conduc.

O data la trei luni au loc instruiri periodice ale personalului.

Personalul angajat la vanzari are instruiri ori de cate ori este nevoie ( datorita profilului ) dar nu mai rar de o data la trei luni.

Formele de retribuire ale personalului sunt: angajare cu carte de munca pe perioada nedeterminata, cu respectarea tuturor prevederilor legale in domeniu, in plus, pentru cei din vanzari este prevazuta si forma de retribuire pe baza de commission.

 

5. Planul Financiar

a) veniturile firmei vor proveni din vanzarea produselor ( va fi practicata inclusiv incasarea pe masura vanzarii, dar nu mai tarziu de trei saptamani de la data livrarii ).

b) costurile estimate vor fi controlate atat de departamentul de productie cat si de cel de contabilitate, incercand sa fie reduse in permanenta ( gasirea unor noi furnizori, echiparea cu utilaje cat mai performante, stoparea risipei ).

c) fluxul de lichiditati va fi asigurat pentru inceput din aportul propriu al actionarilor, ulterior din incasari.

d) alternative de finantare: pentru inceput in scopul achizitionarii mijloacelor fixe necesare procesului de fabricatie se va apela la credite bancare, care vor fi restituite dupa cum urmeaza:

– se presupune ca sursele atrase (creditul bancar ) este de 100.000 EUR; in primul an profitul obtinut este de 25.000 EUR; in al 2-lea an 35.000 EUR; in al 3-lea an 30.000  ( datorita introducerii a doua produse noi); in al 4-lea an 45.000 EUR; in al 5-lea an 100.000 EUR ( datorita intrarii produselor pe piata internationala).

– anul I: tot profitul este destinat rambursarii creditului;

– anul II: 80 % din profit este destinat rambursarii creditului;

– anul III: 60 %  din profit este destinat rambursarii creditului;

– anul IV: 50 % din profit este destinat rambursarii creditului;

– anul V: se achita integral creditul.

 

 

 

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont