De multe ori cand iti aprinzi inca o tigara, cand te trezesti dimineata mai obosit decat te-ai culcat, cand mirosi ca o tutungerie sau cand urci doua etaje si abia mai poti sa respiri te gandesti ca trebuie sa te lasi de fumat. Majoritatea fumatorilor spun acest lucru mai devreme sau mai tarziu, unii au chiar un text identic cu cel pentru regimul de slabire: „De luni…” Si daca nu de lunea asta, de lunea viitoare, de Paste, sau „La anu’…” .
A trecut inca un an si tot nu te-ai lasat de fumat, desi ti-ai propus? Sau poate ai ajuns sa nici nu iti mai propui pentru ca nu esti suficient de hotarata, pentru ca ai ales sa te complaci in situatia asta. Nu spun ca e usor, nici ca de maine pur si simplu nu o sa mai fumezi si gata, o sa te simti minunat. Dar poti incepe prin a constientiza pericolul la care te expui fumand. Astfel, transformi imaginea unei tigari fumate intr-un moment de placere sau de enervare in imaginea unei otravi luate constient, picatura cu picatura, in doza din ce in ce mai mare.
Acest articol e o provocare la fel de mare pentru min, fumator cat sper sa fie si pentru tine. Nu e intentia mea sa o fac pe „lupul moralist”, dar cred ca dupa ce o sa citesti articolul, o sa te gandesti serios sa te lasi de fumat si nu o sa ti se mai para imposibil. Totul depinde doar de tine.
Trist dar adevarat
O tigara nu inseamna doar un minut de placere, ceva ce te face sa uiti ca esti nervoasa sau care te ajuta sa savurezi un moment de bucurie. Daca te uiti peste cateva documente de specialitate sau pe web, inseamna boli de inima, de plamani, cancer, infertilitate si tot felul de complicatii. E adevarat, nu de la inceput. Dar pe masura ce trece timpul tau de „fumatoare”, incep sa iti apara mai multe riduri decat ar fi cazul, lacul de pe unghii se ingalbeneste, mirosul de tutun e mirosul tau „naturel”, esti mai irascibila, nu mai ai nici macar o minima rezistenta la efort, esti nervoasa cand ramaii fara tigari si cu banii pe care ii cheltui pe ele ti-ai putea lua o masina noua si tot asa, intr-un continuu crescendo.
Ce inseamna „Fumatul dauneaza grav sanatatii”? Fumatorii traiesc cu cinci pana la opt ani mai putin decat nefumatorii, si sunt mult mai predispusi la a face cancer la plamani, gura, esofag, pancreas rinichi, etc.. Unele studii arata ca femeile fumatoare prezinta un risc mai mare decat barbatii in ceea ce priveste cancerul pulmonar.
Riscul unui atac de cord este de doua ori mai mare la fumatori si la persoanele care traiesc cu fumatori, si este foarte crescut la femei, 50% mai mare decat la barbati, in special la femeile de peste 35 de ani care iau anticonceptionale.
Fumatul afecteaza fertilitatea, atat feminina cat si masculina. In acelasi timp, poate afecta si o eventuala sarcina care e posibil sa nu fie dusa la termen, sau sa aiba ca urmare un copil cu probleme de sanatate (greutate mica la nastere, probleme respiratorii, astm etc). Nasterea unui copil mort este de 33% mai mare in cazul femeilor insarcinate fumatoare. Partea buna este ca daca renunti la fumat inainte de a ramane insarcinata sau in primul trimestru de sarcina, riscul nasterii unui copil subponderal scade, fiind la fel de redus ca si cand nu ai fi fumat vreodata.
Daca fumeazi in perioada in care iti alapteazi copilul, poti transmite fatului nicotina, ceea ce ii poate afecta miscarea, perceptia si atentia.
Daca fumezi tigari „lights”, nu te gandi ca pericolele pentru sanatatea ta sunt mai scazute. Din contra, este mai mare riscul aparitiei unei forme deosebite de cancer pulmonar, din cauza ca inhalezi mai mult fum, astfel particolele cele mai mici putand atinge tesuturile foarte vulnerabile ale plamanilor in care se declanseaza aparitia cancerului.
Fumatul impiedica formarea oaselor, iar fumatoarele sunt mai predispuse la osteoporoza, la dereglari degenerative ale oaselor si fracturi ale soldului si coloanei vertebrale dupa instalarea menopauzei.