Se pare ca noua lege a rezervistului militar înlocuiește golul lăsat de suspendarea stagiului militar obligatoriu pe timp de pace, în anul 2007.

„Serviciu militar obligatoriu a fost reintrodus în anumite condiții în Lituania, vorbim de țările aliate. În România a fost suspendat pe timp de pace în 2007, era firesc să fie așa în condițiile în care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste. De atunci a trecut ceva timp și este evident că s-a resimțit, cu ani în urmă, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. În final s-a găsit o formulă legislativă bună, avem adoptată legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formație militiară, cât și a celor care n-au niciun fel de pregătire militară”, a susținut ministrul, potrivit Realitatea.

2.700 de rezerviști voluntari

El a explicat ce aștepări are de la noua lege: „În esență este vorba de antrenarea acestora într-o perioadă de formare inițială, probabil 3-4 luni, în care acumulează cunoștințele de bază, după care anual se face o covocare de instrucție de două săptămâni, pentru actualizarea pregătirii, timp în care există o relație contractuală cu acești rezerviști voluntari și un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care îl au în civilie. La ora actuală suntem într-o fază avansată a normelor metodologice, pentru că legea intră în vigoare din ianuarie 2017. Vom merge mai ales pe cei interesați care nu au background militar, dar au cunoștințele necesare pentru a se familiariza mai ușor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată, cu procedurile pe care le avem, și contăm pe o cifră estimativă pentru 2017 de 2.700 de rezerviști voluntari. Ce mi se pare important de subliniat este reacția pozitivă pe care am înregistrat-o până acum din parte opiniei publice, este clar că se conștientizează nevoia de a avea o rezervă disponibilă, bine pregătită, de a întări capacitatea noastră de apărare, mai ales în vremurile pe care le trăim.

Pe de altă parte, cred că este și un fenomen de ordin social, în sensul că se resimte, în formare tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred că o vom complini prin acest program suplu, dar în același timp de natură să transmită valori, rigori, un tip de responsabilitate față de comunitatea în care trăim”.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont