Una din cele 7 minuni ale lumii
Poate cea mai impresionanta atractie a Chinei este Marele Zid. Toate informatiile care exista despre acesta sunt la superlativ, inclusiv distanta pe care un roman curios ar trebui sa o parcurga pentru a-l vedea de aproape.
Conform masuratorilor facute cu tehnologii de ultima generatie, lungimea Marelui Zid este de 9000 de km (cu 2500 km mai multi decat se estimase pana acum) , iar inaltimea maxima a acestuia este de 9,1 metri.
Marele Zid este cel mai mare monument de pe planeta si a avut, initial, rol de aparare a granitei imperiului chinez impotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Extremitatea sa estica este la Shanhaiguan si cea vestica la Jiayuguan. Zidul de la Badaling, din apropiere de Beijing, reprezinta una din portiunile cele mai bine conservate si cele mai mediatizate. O mare parte din zid a fost construita in timpul dinastiei Ming.
Marele Zid Chinezesc face parte din patrimoniul universal UNESCO. Nu exista nicio harta care sa prezinte intreaga constructie. Acesta este inca un semn al complexitatii acestei megastructuri arhitectonice.
Zidul trece prin zece regiuni ale Chinei: Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Interna, Shaanxi, Ningxia, Gansu şi Qinghai.
Cateva detalii despre constructie
Zidul a fost construit pe parcursul mai multor secole. In epoca Statelor Combatante (intre secolele 7 si 4 i.Hr.), pe teritoriul Chinei se gaseau numeroase principate care luptau unul impotriva altuia. Pentru a apara granitele de invaziile triburilor migratoare dinspre stepele nordice, statele Yan, Zhao si Qin au construit, la granitele lor nordice, ziduri de aparare. In anul 221 i. Hr., primul imparat al dinastiei Qin a reunificat tara, a legat zidurile razlete pe care le construisera diferitele principate si a continuat constructia Zidul.
Arhitectii imparatilor s-au servit de diverse puncte ale raurilor, de munti si de alte obstacole naturale pentru a integra fortificatia.
Contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber).
Se estimeaza ca un milion de chinezi si-au indeplinit serviciul militar ca si garzi ale Zidului. Se presupune ca, de-a lungul timpului, intre doua si trei milioane de chinezi au murit in timpul constructiei acestuia.
In timpul utilizarii ca fortificatie de aparare, Marele Zid Chinezesc avea si un avansat sistem de comunicatii. Acesta folosea fumul si focul pentru a transmite diverse mesaje intre turnurile de control ale Zidului. In caz de pericol se puteau alerta usor armatele stationate in baze militare, situate de-a lungul structurii.
Marele Zid Chinezesc este, in anumite portiuni, intr-o stare avansata de degradare sau chiar a fost distrus. Alaturi de capriciile naturii (vant, furtuni de nisip, cicluri repetate inghet-dezghet), printre inamicii Zidului se numara si oamenii care il vandalizeaza sub diverse forme (cea mai frecventa forma de vandalism o reprezinta vanzarea de portiuni mici din zid sub forma de suvenir).
Exista diferite concursuri care se desfasoara de-a lungul sau chiar pe Zidul Chinezesc. Unul dintre ele este mult mai dificil decat celelalte, deoarece implica urcarea si coborarea a aproximativ 3.700 de trepte de catre participanti. Crezi ca ai reusi intr-o astfel de competitie?
Scris de Monica
Tags: atractii turistice china marele zid chinezesc