Medicamentele hipnotice si sedative sunt substante chimice cu actiune depresiva asupra sistemului nervos central. Ele sunt utilizate pentru producerea somnului (efect hipnotic) cand acesta, din diferite cauze patologice, nu apare in mod natural. In doze mici, medicamentele din aceasta clasa au numai un efect calmant (sedativ).
Efect hipnotic au multe ureide (un tip de amide continand grupa NHCONH in loc de NH ). Vom metinona bromovalul :

Mai eficace sunt barbituricele , derivatii unei ureide ciclice a acidului malonic, acidul barbituric.

Un medicament mult utilizat din aceasta clasa este fenobarbitalul (luminalul), care este acidul etil-fenilbarbituric.

Anestezice. Sub numele de anestezice generale se cuprind o serie de substante chimice care produc pierderea cunostiintei, a sensibilitatii si a posibilitatilor de miscare. Anestezicele sunt deosebt de utile caci fara ele interventiile chirurgicale nu ar fi posibile. Primul anestezic introdus in anul 1847 si apoi utilizat pe scara mare a fost cloroformul (CHCl ). Cum insa acest compus se elimina greu din organism si produce anumite efecte toxice, s-au utilizat mai tarziu substante mai volatile, in special protoxidul de azot (N O), numit si gaz ilariant si ciclopropanul (C H ). Ambele substante fiind gazoase, se aplica in maestec cu oxigen (20%), in aparate care permit totodata dozarea perfecta a amestecului si evacuarea gazelor expirate.
Cloretanul (kelenul), C H Cl, este mai putin toxic decat cloroformul, dar totdata un hipnotic mai slab. Se utilizeaza mai ales ca anestezic de inhalatie, ca si cloroformul, sau ca anestezic local (incizii, dentistica).
Anestezicele locale sunt medicamente care, aplicate la terminatia unei fibre nervoase, fac sa dispara temporara sensibilitatea. Tipul acestor anestezice de suprafata este alcaloidul cocaina. O anestezie de profunzime se realizeaza cu anumite medicamente de sinteza printre care cel mai utilizat este procaina (novocaina):

Medicamente analgezice si antitermice. Alcaloidul morfina din opiu a fost si este inca mult utilizat petru suprimarea durerii, fara pierderea cunostiintei (medicament analgezic). In doze mai mari morfina este toxica si produce si alte efecte secundare nocive. Multe substante organice sintetice provoaca o suprimare a durerii, scazand si temperatura (efect antitermic). Vom mentona aici, doua medicamente in aceasta clasa, antipirina si piramidonul; amele derivati ai pirazolului.

Medicamente simpaticomimetice. Impulsul nervos se transmite, de la sistemul nervos (central sau simpatic) la ceul care efectueaza actiunea comandata, prin intermediul unor substante chimice secretate la marginea fibrei nervoase. Exista doua substante care provoaca o asemenea actiune, noradrenalina si derivatul metilat al acesteia, adrenalina:

Adrenalina este secretata de glandele suprarenale (si anume de maduva lor) si deversata in sange unde provoaca o ingustare (constrictie) a vaselor saguine periferice. In consecinta adrenalina si noradrenalina, injectate in sange, provoaca o cresterii a presiunii arteriale. Noradrenalina si adrenalina sunt regulatori normali ai presiunii arteriale. Adrenalina se utilizeaza ca medicament in chirurgie, pentru oprirea hemoragiileo, si in anumite accidente cardiace.

Antibiotice. Se numesc antibiotice substantele produse de unele organisme vii, adesea de microorganisme sau ciuperci, pentru propria lor aparare. Antibioticele impiedica, in concentratii foarte mici, cresterea altor microorganisme. Pana in prezent au fost descoperite cateva mii de antibiotice. Cateva dintre acestea nu sunt toxice pentru animalele superioare in special pentru om, si sunt de aceea folosite ca medicamente pentru combaterea maladiilor provocate de microbi.
Primul antibiotic, penicilina, produs de unele mucegaiuri, a fost descoperit in 1929 de Fleming, dar aplicat pe scara mare abia in cursul celui de-al doilea razboi mondial.

Printre celelalte antibiotice, utilizate in cantitati mai mari, mai mentionam streptomicina care se utilizeaza mult in combaterea tuberculozei, cloramfenicolol (cloromicetina), produs tot de o specie streptomyces , dar fabricat in prezent mai mult sintetc si aureomcina. Ultimele doua antibiotice sunt eficace impotria unui mare numar de germeni patogeni. Din nefericire, utilizarea pe o scara prea vasta a antibioticelor, in anii din urma, a avut drept rezultat aparitiaunor germeni patogeni mai mult sau mai putin rezistenti la aceste medicamente.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont