Pusculita, saltea sau ciorap… nici unul din aceste „depozite de economii” nu iti aduc dobanda. Daca vrei ca banii stransi de tine sa se inmulteasca, investeste-i mai bine in titluri de valoare sau plaseaza-i in conturi bancare.

Fiecare produs financiar in care alegi sa-ti investesti economiile – depozit la termen, obligatiuni, certificate de trezorerie, actiuni etc. – prezinta anumite caracteristici, avantaje si grade de risc. Cunoscandu-le, poti gasi cea mai buna si sigura varianta pentru banii tai, in functie de interesele tale.

Certificatele de trezorerie – Sunt titluri de valoare emise de catre Stat in scopul atragerii economiilor in moneda nationala de la populatie. Practic, Ministerul Finantelor Publice se imprumuta de la depunatorii persoane fizice, oferindu-le in schimb o dobanda situata peste rata inflatiei. Acest tip de investitii sunt sigure, pentru ca sunt asigurate de catre Stat, iar profitul este mai mare in raport cu plasamentele la banci.

In functie de emisiune, certificatele de trezorerie pot avea scadenta la 90 de zile si/sau 180 de zile, cu o dobanda de circa 20%. Dar, datorita scaderii inflatiei, si dobanda la titlurile de stat inregistreaza o diminuare…

Obligatiunile – Reprezinta titluri de valoare de credit pe termen mediu si lung (minim 1-2 ani). Ele sunt emise de obicei de catre Stat, prin Ministerul Finantelor Publice, si marile companii, cu putere financiara, pentru a atrage capital de la populatie, in vederea finantarii unor proiecte. Debitorul (institutia care emite obligatiunile) imprumuta de la creditor (persoana, fizica sau juridica, care cumpara obligatiunile) dreptul de folosinta a sumei investite. Obligatiunile pot fi lansate pe pietele de capital interne sau externe.
.

Depozitele bancare – Reprezinta fonduri de bani (in lei sau valuta) depuse la o banca, pe termen scurt sau mediu, pe o perioada de timp determinata sau nu, care beneficiaza de o anumita dobanda (fixa sau fluctuanta). Pentru depunatori, cele mai avantajoase sunt depozitele la termen, la care data rambursarii este fixa (3, 6, 9, 12, 18, 24 luni), deoarece dobanda la depozitele in lei este cuprinsa intre 15 si 25% pe an (in functie de termenul ales si de banca unde deschizi contul). In cazul depozitelor in valuta (dolari, euro sau lire sterline), dobanda la vedere este de 0,5% pe an, iar cea la termen variaza intre 1,5 si 4% pe an (in functie de termenul ales si de banca).

Dobanda se poate incasa lunar, caz in care se bonifica in contul curent atasat contului de depozit, putand fi ridicata de catre titular oricand, sau la expirarea termenului de scadenta (cu sau fara capitalizare). Suma depusa nu se poate retrage decat la incheierea termenului stabilit prin contract.

In schimb, sumele din depozitele la vedere sunt in permanenta la dispozitia clientului, acesta putand face depuneri in cont sau retrageri de numerar oricand doreste. Dar, pentru ca sumele pot fluctua foarte mult (banca nu se bazeaza practic pe aceste fonduri), dobanda este de doar 2-3% pe an.

Certificate de depozit – Sunt titluri de valoare de credit la termen emise de catre o banca. Clientul isi poate alege termenul de scadenta (3, 6, 9, 12 luni) si valoarea nominala a certificatelor, in functie de oferta bancii. Dobanda variaza intre 19 si 22% (pentru depozitele in lei) si intre 2,5 si 4% pe an (pentru depozitele in valuta), in functie de termenul pentru care s-a optat. Dobanda se incaseaza la scadenta, impreuna cu suma depusa initial. Certificatele se pot rascumpara si inainte de scadenta, daca ai nevoie de lichiditati. Dar in acest caz, dobanda va fi calculata ca la un cont curent (la vedere), adica 1,5-2% pe an pentru depozitele in lei si 0,25-0,5% pe an la depozitele in valuta (in functie de banca).

Pachete integrate de servicii si produse – Acestea pot fi constituite dintr-o combinatie de conturi curente, depozite la termen, polite de asigurare, carduri de debit etc. Exista o serie de oferte interesante pe piata bancara romaneasca!
ex. asigurarea de viata cu un plan de economisire pe termen mediu si lung
deschidere depozit la termen + obtinere credit in lei pe termen scurt/mediu + card de debit + polita de asigurare…

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont