Cu subtile influente din Italia, Franta si Germania, specialitatile culinare tipic elvetiene sunt variate si au o savoare aparte. Elvetia este renumita pentru branza, ciocolata si vin, insa, acesta din urma a ramas inca o enigma pentru necunoscatori.

Branza este speciala datorita ingredientelor folosite si datorita modului de preparare – se face din lapte crud, neprelucrat, adica o incalcare evidenta a normelor europene, insa, o incalcare capabila sa ii ofere o savoare cu totul deosebita.

Cateva denumiri cunoscute si specifice Elvetiei sunt „Bundnerkase”, „Le Gruyere”, „Emmentaler”, „Vacherin Mont-d’Or”, „Raclette”.

Bundnerkase se afla in varful topului si este preparata din lapte proaspat in vaile din Graubunden,  zona cu clima variabila, recunoscuta pentru agricultura. Sunt doar 12 fabrici care o prepara. Pentru o cantitate de 900 tone de branza este necesar laptele de la 2100 de vaci, aproximativ 10 milioane de litri de lapte. Dupa 2 – 4 luni, branza semi-intarita poate fi degustata. Cu acesta branza se prepara retete specifice Elvetiei: Bundner Fondue si Maluns.

Emmentaler este branza pe care o recunosti imediat prin esteticul “gaurit”. Denumirea se trage de la numele unui rau “Grosse Emme” care trece prin vaile Schachen. Sunt 450 de fabrici care produc Emmentaler, cu o cantitate de 525 milioane de litri de lapte pentru 43.000 tone de branza. O bucata de branza cantareste in jur de 75-120 kg si are un diametru de 80-100 cm. Dupa 12 luni are aroma de alune.

Emmentaler Cantaloupe, Salata calda de sparanghel si Emmentaler Fennel Quiche, sunt cateva dintre retetele care au ca ingredient principal acest tip de branza. Emmentaler Cantaloupe are ca ingredient principal, pe langa branza, secretia zaharoasa a afinelor sau a pepenelui galben, la care se adauga apoi felii de sunca, piper sau foite de piper.

Raclette este una dintre cele mai delicate tipuri de branza. Denumirea vine de la cantoanele din Valais, una dintre cele mai fascinante zone ale Elvetiei, traversata de raul Rhone. Este demn de mentionat faptul ca este una dintre putinele branzeturi din lume care nu contine aditivi alimentari. Acesta este si motivul pentru care este apreciata.

3 culori Raclette si Original Raclette, sunt primele retete traditionale ale Elvetiei care foloseste tipul de branza. Pe langa aceasta, mixtura de patrunjel, busuioc, ulei, rosii, sare si piper dau nastere unei delicioase portii de „3 culori Raclette”.

Rosti este mancarea nationala elvetiana, una dintre cele mai populare retete nationale care are ca ingredient de baza cartoful. Cartofii se fac la gratar, amestecati cu unt sau grasimi. Se taie apoi in rondele cu diametrul de 1-2 cm, se adauga sunca, ciuperci, branza, mere sau verdeturi proaspete si se serveste la orice ora din zi si din noapte.
Dupa ce te-ai delectat cu cele mai gustoase tipuri de branza, nu-i asa ca ar merge si un desert?! Si cum desert in Elvetia nu poate fi considerat altceva decat ciocolata, iata cateva recomandari!

Speciala datorita calitatii sale, a untului de ciocolata care se topeste in gura si a texturii cremoase si fine, ciocolata elvetiana este cunoscuta in toata lumea.

Traditional, ciocolata elvetiana este consumata in functie de sezon: ‘Flori de ciocolata’ primavara, ‘Iepuri de ciocolata’  in perioada Pastelui, ‘Ciocolata de castane si ciuperci’ toamna… Ca nume, cele mai cunoscute sunt Nestle, Lindt (Sprungli in Elvetia) si Suchard.

Combinatia traditionala este: “o portie de mancare pe baza de branza, o ciocolata de calitate superioara si un vin rosu pe masura”. Un deliciu care nu trebuie sub nici o forma omis.

In Elvetia, ciocolata reprezinta un mod de viata. O persoana manaca 10,5 kilograme de ciocolata pe an. Pasta de cacao, untul de cacao, zaharul si laptele sunt cele 4 ingrediente de baza pentru o ciocolata perfecta…

Sa nu crezi, totusi, ca un elvetian nu mananca si altceva pe parcursul zilei. Daca te decizi sa iesi in oras, pentru a lua masa, vei observa ca la mare cautare se afla spaghetele, pizza si salatele.

Elvetia ramane, insa, lider mondial pentru branza cremoasa si ciocolata fina.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont