O decizie considerata istorica a fost luata ieri, 13 iulie, la Chisinau, de catre Parlament. Crimele regimului totalitar comunist au fost condamnate in mod official de cel de-al doilea stat romanesc, transmite Romanian Global News, agentia romanilor de pretutindeni.
Proiectul de hotarare a fost votat de către Parlamentul de la Chisinau, după şase ore de dezbateri. Deputaţii PLDM, PL şi PD au votat „pentru”. Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, s-a abţinut de la vot. Deputaţii PCRM au votat „împotriva”, conform celor relatate de portalul jurnal.md.
„Se condamnă regimul totalitar comunist din RSSM care a comis crime împotriva umanităţii. Se interzice utilizarea pe teritoriul RM în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor regimului comunist (secera şi ciocanul, precum şi orice suport cu aceste simboluri) şi promovarea ideologiilor totalitare”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul propus de liberalil se bazează pe raportul comisiei speciale pentru aprecierea regimului comunist din Republica Moldova.
„Condamnarea comunismului este azi mai mult ca oricând o obligaţie morală, intelectuală, politică şi socială. Cunoaşterea acestor pagini întunecate şi triste din istoria statului nostru este indispensabilă pentru noile generaţii care au dreptul să ştie în ce lume au trăit părinţii lor”, a declarat liberalul Mihai Ghimpu, unul din autorii proiectului.
Comuniştii au critiat dur iniţiativa liberalilor. „Este un proiect de eliminare a PCRM din câmpul electoral. Aţi întârziat cu 20 de ani. Noi suntem deja foarte cunoscuţi în Republica Moldova”, a comentat liderul PCRM, Vladimir Voronin.
Proiectul va intra în vigoare o dată cu publicarea lui în Monitorul Oficial.

Deputatul comunist Artur Resetnicov a declarat, vineri, ca PCRM va depune plangere la CEDO dupa ce Parlamentul Republicii Moldova a interzis simbolurile comuniste: secera si ciocanul.

Resetnicov a spus ca PCRM nu-si poate ceda simbolurile si daca va fi nevoie va contesta la Curtea Constitutionala hotararea AIE.

„Nu putem sa cedam simbolurile, ele sunt la noi in inima. Lupta va fi importanta. Daca va fi nevoie, vom merge la CEDO. In ceea ce priveste expersia folosita de ei: condamnarea regimului, sa ne spuna daca exista vreo instanta care ar condamna vreun regim sau persoane care au executat, au ucis milioane atunci. AIE umbla cu coasa prin cimitir”, a declarat Resetnicov pentru Publika.

Joi, 12 iulie, Parlamentul de la Chisinau a votat, dupa sase ore de dezbateri, legea privind crimele regimului comunist.

„Se condamna regimul totalitar comunist din RSSM care a comis crime impotriva umanitatii. Se interzice utilizarea pe teritoriul RM in scopuri politice si de propaganda a simbolurilor regimului comunist (secera si ciocanul, precum si orice suport cu aceste simboluri) si promovarea ideologiilor totalitare”, se arata in proiectul de lege initiat de liberalii moldoveni.


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont