Pe data de 23 ianuarie, la ora 4:00, a avut loc o eruptie solara majora, cea mai mare din 2005 incoace. Furtuna geomagnetica va lovi Terra marti la ora 9:00 , spun specialistii.

Pamantul va fi lovit de cea mai mare furtuna solara de protoni

O eruptie de masa coronara solara se indreapta spre Pamant cu o viteza de 2.253.081,6 m/s. Este cea mai mare de acest fel din ultimii 7 ani. Specialistii spun ca socul va cauza fluctuatii ale curentului electric si ale Sistemului Global de Pozitionare (GPS).

Desi eruptiile solare sunt normale – cate 2.000 pentru fiecare ciclu solar de 11 ani – furtunile de protoni sunt destul de rare. Doar 10 sau 20 au loc intr-un ciclu solar. Iar aceasta chiar poate fi periculoasa.

Furtuna a afectat deja traficul aerian si ar putea afecta computerele satelitilor. Intr-un interviu telefonic, seful Agentiei americane pentru Prognoze Spatiale (NOAA), fizicianul Doug Biesecker, a declarat pentru Gizmodo ca din fericire exista masuri care pot fi luate pentru a preveni ce e mai rau.

„Foarte multe companii aeriene evita zona Polului Nord, pentru ca acolo avioanele sunt cele mai expuse furtunii protonice, care intrerupe frecventele radio inalte, cele folosite la comunicatii in acest domeniu”

a declarat acesta intr-un interviu.

Ce se intampla cand furtuna solara loveste Pamantul

Va avea loc o furtuna geomagnetica si o intrerupere a undelor radio, iar asta, in afara de faptul ca se pot produce aurore superbe la latitudini neobisnuit de mici, inseamna si alte cateva lucruri.

Intreruperile radio vor fi de nivelul R2, care inseamna moderat. Potrivit documentelor oficiale, asta se traduce in „Intreruperea limitata a frecventelor de inalta intensitate si a comunicarii prin intermediul acestora pe partea pe care Pamantul este luminat de catre Soare si pierderea contactului radio pe o perioada de pana la cateva zeci de minute”, precum si degradarea navigatiei cu ajutorul semnalelor pe frecvente joase pentru o perioada de zeci de minute”.

Furtuna geomagnetica va avea gradul 2 cu posibilitate de avansare spre gradul 3, potrivit lui Bisecker. In cel mai optimist scenariu doar liniile de curent electric vor fi afectate. Daca furtuna are insa o intensitate mai amre si va fi de lunga durata vor fi afectate si transformatoarele.

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont