Secretul unei casnicii fericite consta intr-un fapt deloc complicat, sotia trebuie sa fie mai slaba decat sotul ei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tennessee. Acest studiu, realizat pe o perioada de patru ani, sugereaza ca ambii parteneri sunt mai multumiti atunci cand femeia din cuplu are indicele de masa corporala (IMC) mai mic decat cel al barbatului.
Initial, barbatii raman intr-o relatie deoarece o considera atragatoare pe partenera lor zvelta. In acelasi timp, femeile se simt increzatoare si iubite, deoarece stiu deja ca barbatii lor inca se simt atrasi de ele.
Cercetatorii de la Universitatea Tennessee au selectionat 169 de cupluri casatorite in varsta de pana la 35 de ani. Participantii au fost rugati sa completeze un chestionar la fiecare sase luni, timp de patru ani.
Cercetatorii au descoperit ca barbatii cu un IMC mai mare erau mai fericiti la inceputul casatoriei si ramaneau fericiti in continuare.
Acelasi efect a fost remarcat si pentru femei, la sfarsitul celor patru ani de studiu, femeile cu un IMC mai mic decat cel al sotilor lor erau considerabil mai fericite decat femeile care aveau cel putin aceeasi greutate cu sotii lor.
Andrea Meltzer, coordonatoarea studiului, a declarat:
„Mesajul minunat ce reiese din studiul nostru este acesta: femeile de toate dimensiunile pot fi fericite in relatiile lor daca au un partener potrivit. Greutatea relativa este aceea care conteaza, nu greutatea absoluta. Ele nu trebuie sa fie mici si slabe .O alta idee este aceea ca atractivitatea si greutatea sunt mai importante pentru barbati. Acesta ar putea fi motivul pentru care vedem acest lucru la inceputul casatoriei la barbati, iar insatisfactia lor ar putea afecta in timp satisfactia sotiilor lor ”
Cum se calculeaza Indicele Masei Corporale (IMC)?
Formula folosita este una simpla: greutatea (kg)/inaltime (m)2. De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg si 1,65 m, va avea un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2
Asadar, in cazul adultilor, un indice sub 18,5 specifica subponderabilitate. In aceasta situatie, un medic sau nutritionist va sugera subiectului o cura de ingrasare. Indicele cuprins intre 18,5 si 24,9 este cel care apreciaza greutatea subiectului ca fiind intre limitele normale. Intre 25 si 29,9 se ridica semnale de alarma, persoana vizata fiind considerata supraponderala. Din acest punct, cu cat este mai mare indicele, cu atat mai periclitata este sanatatea si chiar viata persoanei.
Un indice pana in 35 indica obezitate clasa I iar indicele pana in 40 se incadreaza la obezitate clasa a II-a. Indicele mai mare de 40 anunta obezitatea morbida.
Spuneam mai sus ca IMC-ul aproximeaza greutatea ideala a unei persoane, insa nu si cantitatea de grasime din corp. In general, la acelasi IMC, femeile tind sa aiba mai multa grasime decat barbatii. De asemenea, un batran va tinde sa aiba mai multa grasime decat un tanar, chiar daca cei doi au acelasi IMC. Iar daca atletii si sportivii de performanta au un IMC mai mare, asta se datoreaza masei musculare, nu unui nivel ridicat de grasime.
Tags: frumusete IMC Indicele Masei Corporale obezitate sanatate