Cu toate ca programul Erasmus a fost la un pas de a fi eliminat complet de pe lista prioritară de finanţare, la ajustarea bugetului Uniunii Europene, începând cu noul an 2014, mobilităţile internaţionale Erasmus vor fi demarate într-o nouă formulă şi cu o finanţare chiar cu 40% mai mare.
Principalele modificare anuntate de noul program Erasmus pe 2014 sunt:
În primul rând, programul Erasmus anticipează o reducere a birocraţiei necesare aprobării unui proiect, tocmai prin reunirea sub aceeaşi aripa a tuturor celorlalte programe existente anterior din cadrul Erasmus Life Learning Programme sau Erasmus Mundus (colaborările dintre universităţi semnatare ale pactului Bologna cu cele din afara Europei) cât şi cele de tip voluntariat sau pentru elevi. Acest lucru va însemna că actualele proiecte Erasmus vor fi lăsate să se desfăşoare până la bun sfârşit, în timp ce, de la 1 ianuarie 2014, se vor deschide noi posibilităţi de aplicare pentru a forma programe de schimburi instituţionale.
O altă noutate cu care vine actualul progam de schimburi este concentrarea pe piaţa de muncă. În mod concret, dacă, până în prezent, schimburile, atât cele de studenţi, cât şi de doctoranzi, cadre didactice sau personal administrativ sau auxilliar, erau concentrate pe domeniul cercetării şi cel cultural, începând cu 2014, Uniunea Europeana va sprijini cu o treime din bugetul de 14,7 miliarde de euro acele parteneriate care se încheie între instituţii de învăţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale cât şi ONG-uri.
De asemenea una din modificarile Erasmus pe 2014 include posibilitatea de acordarea unor împrumuturi prin Banca Europeană de Investiţii pentru masteranzii care doresc să urmeze întreg ciclul al doilea Bologna la o universitate din străinătate.