Intr-o cultura de consum in care inclusiv referintele culturale sunt aranjate si intra in competitie direct pe rafturile de supermarket sau de giftshop, artistul Aurel Tar cauta procedee personale de a grefa arta contemporana in retele de librarii si cinematografe, organisme muzeale, supermarket-uri si mall-uri. Frigiderul cu lucrari de arta face parte din proiectul „Insulele magnetice” si continua seriile de interventie culturala in spatii alternative, dupa „Ultraperiferic Art Corner” si „THE…”.

Proiectul „Insulele magnetice” (Magnetic Islands) al artistului Aurel Tar trateaza subiecte ale amestecurilor culturale si se declina in diferite interventii culturale derulate in spatii publice. Tar se opreste asupra detaliilor interactiunilor si mixajelor culturale ale globalizarii. In cazul lui, intalnirile neasteptate sunt intre scoala lui Titian, prerafaeliti si o aeronava de tip Boeing*.

Artistul ia in considerare faptul ca timpul impartasit cu piesele originale ale operelor de arta intr-un muzeu sau intr-o expozitie este de pana la cateva minute. Insa timpul petrecut cu reproducerea operei de arta pe un magnet de frigider este mult mai important ca durata si ca prezenta a sa in cadrul domestic al cotidianului zilnic. Suvenirele sunt trofeele care raman in urma vizitarii unui muzeu sau spatiu cultural. Iar, dintre ele, magnetii pe frigider ocupa un loc important. Pana la urma, frigiderul functioneaza ca un „white cube” exterior, un „recipient” perfect pentru lucrari de arta.

Asa ca artistul Tar invita publicul sa intre in posesie si sa ramana in prezenta unor magneti care reproduc exact lucrari de-ale sale (acrilic pe panza, acrilic pe foam). Mai mult, Tar s-a hotarat sa intervina in fluxul industrial al magnetilor produsi si sa incerce sa ii „recupereze”: fiecare magnet de frigider este semnat manual, astfel artistul putand oferi lucrari de autor: magnetii semnati.

Lucrarile reproduse pe magneti vor fi prezente in mansarda Carturesti Verona, un spatiu dedicat designului romanesc:  ROD (Romanian Design).

Magnetii de autor vor putea fi cumparati la pretul de 9,9 lei.

*dupa o parafrazare a unui precursor al Suprarealismului, Comte de Lautréamont: „ca o intalnire probabila dintre o umbrela si o masina de cusut pe o masa de operatie”

Organizatori: Editura Vellant, Carturesti, Nasui colectie privata&galerie
Parteneri: Best Communication Media-clockwise translations, Illy Romania
Parteneri  media: Modernism, Radio Romania International, Redactia 24 FUN


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont