Pentru aluatul de Pasca:

– 50 gr unt
– 125 gr zahar
– 3 oua
– 250 ml lapte
– 500 gr faina
– 2 linguri ulei
– 1 lingura esenta de rom
– 25 gr drojdie uscata (din cea instant)
– un varf de de sare

Pentru umplutura de Pasca:

– 1 kg branza de vaci
– 50 gr unt
– 4 pachetele zahar vanilat
– 5 oua
– 200 gr zahar pudra
– 3 linguri smantana
– 1 lingurita esenta de rom
– 1 lingurita esenta de rom
– 150 gr stafide
– 1 lingura faina
– 1 lingura gris
– coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie
– un varf de sare

Mod de preparare:

Se inmoaie drojdia uscata (instant) in putin lapte incalzit in care s-a adaugat si putin zahar.
Se pune restul de lapte la fiert si dupa ce da in clocot se adauga 3-4 linguri de faina, amestecand in continuu pentru a nu face cocoloase.
Se lasa apoi la racit, dupa care se adauga drojdia inmuiata. Compozitia aceasta se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la un loc calduros pentru a se odihni si a creste.

Separat se freaca galbenusurile, se adauga treptat sarea, apoi zaharul, pana devine ca o crema spumoasa. Tot separat se bat si albusurile spuma.

Se aseaza intr-un vas restul de faina si deasupra se adauga compozitia de drojdie si faina crescuta si se amesteca bine, trecand apoi la adaugarea treptata a galbenusurilor, a putin lapte caldut si a albusurilor batute spuma.
Se amesteca totul bine, framantand timp de 20-30 de minute, adaugandu-se apoi treptat si uleiul, untul topit cald si esenta de rom. Daca aluatul va iesi prea tare se mai poate adauga putin lapte incalzit.
Dupa ce s-a terminat framantatul, se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se aseaza la loc cald pentru aproximativ 1 ora.

Odata crescut aluatul se imparte prima data in 2 jumatati, iar apoi una dintre jumatati se imparte in alte 3 parti egale.
Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea fundului tavei sau formei in care veti coace pasca.
Se unge tava cu unt si se aseaza foaia de aluat pe fundul acesteia.
Din cele 3 bucati de aluat, se iau 2 bucati si se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se rasucesc una peste alta ca o impletitura. Impletitura aceasta se pune de jur imprejur pe marginea tavii, unind prin apasare usoara cele 4 capete. Se lasa apoi sa creasca.

Din cea de a 3-a bucata de aluat ce a ramas, se fac separat suluri care se impletesc doua cate doua si se vor pune deasupra umpluturii cu branza a pascai, in forma de cruce.

Pentru umplutura se freaca branza de vaci cu untul, se adauga galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide (stafidele se tin putin inainte in apa calda pentru a se umfla un pic si se sterg inainte de incorporare intr-un servet) si albusurile batute spuma.
Aceasta compozitie se toarna peste aluat si se presara deasupra restul de stafide si se adauga si crucea impletita.

Se unge cu ou pentru a capata o culoare frumoasa la coacere si se da la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ 1 ora.

Se scoate pasca cu branza din cuptor, se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din forma.

Pofta buna si Sarbatori Fericite!

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont