Se apropie Sarbatorile de Pasti, asa ca va oferim o reteta delicioasa de Pasca.
Ingrediente:
– unt 200g
– faina 1 kg
– ou 8 bucati
– zahar 300 g
– drojdie 1 lingura
– coaja rasa de lamaie
– lapte 1 cana
– smantana 1 kg
– esenta de vanilie
– stafide 100 g
– sare
Preparare:
Se framanta un aluat de cozonac, care se pune la dospit 2 ore, apoi se imparte in 2-3 parti egale si se intinde fiecare parte ca un sul. Cu aceasta se face coroana in jurul unei cratite unse cu unt;
In mijlocul vasului se pune o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul. Se da vasul la cuptor si se coace ca orice cozonac.
Din cantitatea respectiva se realizeaza 3-4 bucati de pasca;
Umplutura se realizeaza combinand zaharul, stafidele, coaja de lamiie, cateva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat cu smantana;
Cand aluatul este rumenit, pasca este coapta. Se pune peste gura cratitei un platou, se rastoarna pasca, apoi, cu grija, se intoarce pe o farfurie.
Sfaturi
Pentru un aspect deosebit trebuie sa ungem aluatul la vedere, din cratita cu galbenus de ou, batut cu zahar.