Numărul tinerilor înscrişi la facultate a scăzut cu 25% în ultimii şase ani, ajungând până la aproape 540.000 de studenţi în prezent, arată calculele ZF  prin zf.ro pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Ministerul Educaţiei. În acelaşi timp, singura creştere vizibilă a populaţiei şcolare s-a înregistrat în învăţământul liceal, unde în anul şcolar 2011-2012 s-au înscris în clasele IX-XII cu 13% mai mulţi elevi decât în anul 2006.

„În ultimii ani, mentalitatea tinerilor şi a oamenilor în general s-a schim­bat. Înainte de anii ’90 înscrierea la facultate era cu adevărat importantă, însemna prestigiu. Acum este foarte simplu să obţii o diplomă şi nici presiunea societăţii nu mai este atât de mare. Poţi foarte uşor să îţi deschizi o afacere fără să ai studii superioare sau poţi pleca la muncă în străinătate şi să câştigi bani, chiar dacă nu ai absolvit o facultate”, spune sociologul Alfred Bulai.

Potrivit lui, migraţia este principalul factor pentru care numărul de studenţi din facul­tăţile româneşti a scăzut atât de mult în ultimii şase ani. Prin urmare, cei care au preferat să amâne obţinerea unei diplome de studii superioare în favoarea unui loc de muncă în străinătate sau cei care au renunţat la sistemul de învăţământ din România pentru cel din străinătate au contribuit la scăderea dramatică a numărului studenţilor de facultate din statisticile noastre. În prezent, numărul românilor plecaţi în străinătate ajunge la aproximativ 2,5 milioane de persoane.

Pe de altă parte, există şi specialişti care se arată surprinşi de numărul în scădere al studenţilor de pe plan local. „Mă surprinde cu adevărat această statistică. În condiţiile în care facultăţile se tot înmulţesc, îmi este greu să cred că numărul de studenţi a scăzut în tot acest timp”, precizează Paloma Petrescu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent senior consultant în cadrul firmei de consultanţă educaţională şi IT Green Light. În schimb, în ceea ce priveşte creşterea numărului de elevi de liceu, ea spune că există mai multe explicaţii viabile care au legătură cu învăţământul fără frecvenţă, dar nu cu numărul de elevi înscrişi în programele de zi ale liceelor, ci cu al persoanelor adulte care au ales să îşi reia studiile.

In alta ordine de idei numărul total al studenţilor chinezi plecaţi la studii în străinătate în anul 2011 a ajuns, la 339,7 mii, reprezentând 14% din numărul total la nivel mondial, se arată într-un raport prezentat de Editura de Informare Documentară Social – Ştiinţifică din China.

Potrivit documentului, creşterea veniturilor populaţiei chineze şi insuficienţa resurselor educaţionale din China constituie baza fenomenului de migrare pentru studii. Totodată, politica pentru străini a multor state s-au menţinut favorabilă studenţilor chinezi. Astfel, fenomenul studiilor în străinătate este aşteptat să continue pentru o perioadă de timp. În prezent, tot mai mulţi studenţi eminenţi din şcoli renumite optează să studieze peste hotare, renunţând la examenele de admitere din China.

Totodată, un număr tot mai mare de studenţi revin în ţară după studii. Rata medie de creştere a numărului de studenţi care s-au întors în China a fost, în perioada 2000 – 2011, de 23,66%. În aceste condiţii, numărul studenţilor chinezi care se vor întoarce în ţară va ajunge, în 2012, la 230,5 mii.

 


 
Da ne like pe Facebook




Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont