Semnal de alarmă al studenţilor din SE Europei! Reprezentanţii studenţilor din Sud-Estul Europei, reuniţi la Bucureşti, acuză statele din regiune că nu fac suficiente eforturi pentru ca tinerii din familii cu venituri reduse, cu dizabilităţi, aparţinând unor minorităţi etnice sau proveniţi din mediul rural să aibă şanse comparabile în a urma şi a termina o facultate cu ceilalţi tineri.

Federaţiile studenţeşti din cadrul Iniţiativei Sud-Est Europene s-au reunit la Bucureşti, la invitaţia Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), pentru a dezbate probleme comune ale studenţilor din regiune, concentrându-se în special asupra serviciilor sociale pentru studenţi. Cu această ocazie reprezentanţii studenţilor au adoptat o declaraţie comună legată de serviciile sociale studenţeşti şi o publicaţie cu analizele făcute va fi lansată în câteva săptămâni.

Deşi documente internaţionale precum Declaraţiile Ministeriale Bologna, semnate de către Miniştri sau Guverne, îşi asumă cu tărie asigurarea unui învăţământ echitabil, accesibil fără bariere de ordin financiar, etnic, legate de dizabilităţi sau provenienţă din mediul rural, studenţii constată că ponderea acestor grupuri în învăţământ este cu mult sub ponderea lor în societate în general şi consideră că s-au luat mult prea puţine măsuri pentru rezolvarea problemelor.

Studenţii le cer Guvernelor şi Instituţiilor de Învăţământ Superior să ia măsuri legate de granturi, burse, cămine dar şi pentru a asigura consiliere de calitate pentru elevi şi studenţi, acces gratuit la jurnale de specialitate şi alte materiale de studiu, acces gratuit la internet în campusuri şi condiţii pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată participa în activităţile educaţionale, sociale şi culturale asociate studenţiei.

Reprezentaţii studenţilor îşi asumă să monitorizeze reformele în asigurarea echităţii în sistemele educaţionale şi afirmă că vor să lupte pentru măsuri eficiente care să abordeze şi să rezolve problemele semnalate.

‘Uităm, deseori, să ne uităm cu grijă tocmai la cei care au cea mai mare nevoie de sprijin pentru a putea să fie membri activi ai societăţii, a contribui la dezvoltarea acesteia şi pentru a beneficia de şanse egale cu majoritatea la o viaţă împlinită. Am organizat acest eveniment tocmai pentru a vedea cât de mult au uitat guvernele noastre de aceşti oameni şi pentru a le da un impuls să îşi analizeze strategiile, să le îmbunătăţească şi să facă investiţiile şi reformele care se impun!’ Mihai Dragoş, Preşedinte ANOSR

Semnatarii declaraţiei sunt: ANOSR – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), SUS – Studentska Unija Srbije (Serbia), SKONUS – Student Conference of Serbian Universities (Serbia), NSUM – National Student Union of Macedonia (Macedonia), NASC – Nacionalno Predstavitelstvo na Studetskite Saveti v Republika Bulgaria (Bulgaria), UBS – Barski Studentski (Bulgaria), SSU – Studentska Organizacija Slovenije (Slovenia). Susţin această declaraţie: SAMOK – Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto (Finlanda), PSRP – The Students’ Parliament of the Republic of Poland (Polonia), ANSA – Armenian National Students’ Association (Armenia), CNE – Consiliul Naţional al Elevilor (România) şi ESU – European Students’ Union (Organizaţia Europeană a Studenţilor).

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont