SESIUNE DE PREZENTARE ELI-NP Joi, 4 aprilie 2013, în cadrul festivalului POLIFEST a avut loc Sesiunea de prezentare a proiectului ELI-NP, cel mai important proiect de cercetare existent în prezent la nivel mondial.
Proiectul, ce reuneşte cercetători de top din Europa, are ca scop dezvoltarea celui mai puternic laser din lume şi crearea celei mai mari platforme de cercetare de până acum. Ideea realizării acestui proiect a apărut în anul 2006, moment în care Comisia Europeană a aprobat formarea unui consorţiu de proiect, 3 centre de cercetare independente. România reprezintă cel mai complex pilon al parteneriatului, având o finanţare alocată de 180 milioane de euro, după cum a declarat Doamna Preşedinte a Senatului UPB – Ecaterina Andronescu.

Infrastructura ELI va fi poziţionată pe platforma Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) de la Măgurele, lângă Reactorul de Cercetare Nucleară, ce va fi dezafectat, după cum reiese din afirmaţiile reprezentanţilor proiectului. Cele 8 experimente, ce vor avea loc de-a lungul vremii, vor aduce importante beneficii pentru societate şi vor avea o aplicabilitate în domenii precum medicină, produse farmaceutice, fizică nucleară, electronică dar şi astrofizică.

Prezent la eveniment, Ministrul Economiei – Varujan Vosganian a precizat că ministerul pe care îl reprezintă trebuie să fie un partener permanent al proiectului ELI, astfel încât industria laserului să dobândească importanţa ce i se cuvine. ‘Pentru acest proiect am o sensibilitate specială, cred că industria laserului şi aplicaţia sa legată de imprimantele 3D vor avea în viitor o importanţă copleşitoare şi vor putea face o revoluţie industrială. Imaginaţi-vă că am putea face obiecte din plastic, obiecte metalice, din amestecurile lor şi acest fapt va uşura foarte mult viaţa, am putea chiar să avem un magazin la noi acasă, am putea să ne creăm obiectele de care avem nevoie, pur şi simplu prin utilizarea acestor tehnologii’ a declarat Domnul Ministru.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont