Pentru aceia care încă îşi pun întrebări legate de posibilele evenimente pe care ziua de 21 decembrie 2012 le rezervă, cercetătorii NASA au oferit pe site-ul propriu o serie de explicaţii menite să înlăture orice îndoieli.

„Lumea nu se va sfârşi în 2012”, au arătat aceştia, precizând că zvonurile legate de un asemenea eveniment au apărut încă din 2003 când au existat voci care afirmau că Niburu, o presupusă planetă descoperită în trecut de sumerieni, s-ar fi îndreptat către Pământ. Întrucât nimic nu s-a întâmplat în anul respectiv, „sfârşitul lumii” a fost „reprogramat” pentru decembrie 2012, când şi calendarul mayaş seîncheie şi are loc solstiţiul de iarnă, susţin cercetătorii.

„Aşa cum şi calendarul pe care îl ai pe peretele din bucătărie nu încetează să existe pe 31 decembrie, nici calendarul mayaş nu încetează să existe pe 21 decembrie. Aceasta este data la care se încheie un anumit ciclu, dar apoi, aşa cum calendarul tău reîncepe la 1 ianuarie, o nouă perioadă începe şi pentru calendarul mayaş”, precizează sursa.

Oamenii de ştiinţă mai asigură populaţia globului, pe site-ul NASA, că în următoarele decenii nu se vor înregistra alinieri de planete.

„Şi chiar dacă s-ar întâmpla aşa ceva, efectul asupra Terrei ar fi neglijabil. O aliniere majoră s-a produs, de exemplu, în 1962, iar alte două au avut loc în 1982 şi 2000”, au precizat oamenii de ştiinţă.

Şi teoria potrivit căreia cei doi poli se vor inversa este dezminţită de cercetătorii NASA, care spun că, deşi există mişcări extrem de lente ale continentelor, o schimare atât de radicală este totuşi imposibilă.

Fenomenul 2012 este numele general al unor convingeri, mituri și prejudecăți despre destinul omenirii, conform cărora rasa umană își va găsi sfârșitul sau va suferi o mare transformare la/după 21 decembrie 2012. Multe grupuri antice și moderne maya cred că universul a fost reînnoit de patru ori până astăzi. Prima dată a fost pentru a se realiza viața umană din cea animală; a două reînnoire a produs un popor din lut care s-a transformat în cele din urmă în insecte (cum ar fi furnicile și albinele); a treia reînnoire ar fi dat naștere la maimuțe, iar a patra oară ar fi apărut adevărata ființă umană. Fiecare încercare prealabilă de creare a omului ar fi fost încheiată de diferite catastrofe care au regenerat universul. Aceste povești variază în funcție de ce grup maya povestește: animalele au fost aproape distruse de un potop, oamenii din lut au fost aproape distruși de o inundație și apoi de un incendiu la scară mondială, în timp ce oamenii maimuță au fost distruși de propriile lor unelte și atacați de animalele lor.

Multe afirmații despre anul 2012 sunt parte a unei colecții necodificate de credințe New Age despre înțelepciunea și spiritualitatea maiașilor antici.Arheoastronomul Anthony Aveni spune că în timp ce ideea de „echilibru cosmosic” a fost proeminentă în literatura maiașă antică, fenomenul 2012 nu ține din aceste tradiții. În schimb, acesta este legat de conceptele americane, cum ar fi mișcarea New Age, milenarismul și credința într-o cunoașterea secretă provenită din locuri și/sau timpuri îndepărtate.Printre temele găsite în literatura despre 2012, se numără „suspiciunea față de cultura mainstream occidentală”, ideea de evoluție spirituală și posibilitatea de a conduce lumea într-o Noua Eră prin exemplu individual sau prin conștiința unui grup unit. Intenția generală a acestei literaturi nu este de a avertiza cu privire la sfârșitul iminent al lumii, ci de a sprijini o contra-cultură a simpatiei și, eventual, un „activism” socio-politic și spiritual. Aveni, care a studiat New Age și comunitățile SETI, descrie relatările despre 2012 ca fiind un produs al unei societăți „deconectate”: „Incapabili de a găsi în noi înșine răspunsurile spirituale la marile întrebări ale vieții, ne îndreptăm atenția spre exterior spre entitățile imaginare care se află departe în timp și spațiu și care s-ar putea afla în posesia unor cunoștințe superioare”.
Noua „Arcă a lui Noe” din Franța

Lângă localitatea franceză cu 200 de locuitori Bugarach din departamentul Aude se adună din ce în ce mai mulți credincioși New Age care cred că într-un munte din apropiere se află o navă spațială extraterestră care se va ridica și-i va salva în ziua Apocalipsei – 21 decembrie 2012.

Zeci de mii de turişti, mulţi dintre ei hippioţi, au început să viziteze localitatea franceză Bugarach situată la poalele muntelui cu acelaşi nume. Ei cred că în interiorul său se află o navă spaţială extraterestră, care îi va salva pe toţi oamenii aflaţi în apropiere atunci când va veni Apocalipsa.

Unii cred că vârful Bugarach, cu înălţimea de 1.230 de metri, deţine o putere stranie, iar locuitorii spun că este supranumit „muntele răsturnat”, întrucât, în mod ciudat, straturile de roci aflate la înălţime sunt mai vechi decât cele joase. Geologii cred însă că acest fenomen nu a fost provocat de o forţă supranaturală, ci de o explozie.

Se crede că muntele a reprezentat sursa de inspiraţie pentru romanul ’’Călătorie spre centrul pământului’’, scris de Jules Verne, dar şi pentru filmul ’’Întâlnire de gradul 3’’ (1977), regizat de Steven Spielberg.

Alte poveşti spun că vârful Bugarach a fost vizitat şi de Francois Mitterand, preşedinte al Franţei între 1981-1995, dar şi că aici ar fi făcut săpături naziştii.

Acum localitatea de la poalele muntelui este asaltată cu turişti, iar vârful Bugarach este escaladat de mii de oameni care cred în puterile lui magice. Peste 100 de mii de oameni şi-au anunţat intenţia de a vizita muntele în data de 21 decembrie 2012, ceea ce pare o afacere profitabilă pentru o serie de întreprinzători.

Câteva agenţii de turism din S.U.A. au prezentat deja oferte care includ o călătorie spre muntele francez, în timp ce un sat din apropierea Bugharachului, Saint-Paul de Fenouillet, a produs un vin special dedicat sfârşitului lumii.

Primarul localităţii Bugarach, Jean-Pierre Delord, a raportat situaţia autorităţilor franceze şi a cerut ajutorul armatei în cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control.

El se teme că vor avea loc mai multe sinucideri în preajma evenimentului de la sfârşitul anului. ’’Anul trecut, peste 10 000 de oameni au escaladat muntele, iar anul acesta, peste 20 000, numărul lor fiind în creştere. Ei cred că muntele este garajul unei nave extraterestre. Localnicii sunt exasperaţi, dar sunt sigur că situaţia va reveni la normal după 21 decembrie’’, a adăugat primarul.

 

Intr-o carte  „Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World” (Oxbow Books, 2010), se afirma ca modalitatea in care s-a facut conversia de la calendarul Maya la cel actual poate fi gresita, conform Live Science.

Diferenta de calcul rezultata ar putea fi intre 50 si 100 de ani. Pana acum se credea ca sfarsitul lumii va veni la 21 decembrie 2012, deoarece calendarul Maya se incheie la acea data. S-a facut, insa, o conversie in calendarul gregorian folosindu-se un mod de calcul numit constanta GMT.

Aceste initiale provin de la numele a trei cercetatori ai acestei civilizatii. Sunt puse, astfel, in valoare date recuperate din documentele coloniale care au fost scrise in limbajul Maya cu alfabet latin.

Calculele au fost completate de un antropolog si lingvist american, Floyd Lounsbury, cel care a folosit un calendar al civilizatiei Maya care inventariaza datele in functie de miscarea planetei Venus. Voi ce spuneti?

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont