Sfaturi cumparaturi online: Cum alegi un notebook?

Student pe net va ajuta sa va cumparati un notebook perfect!

Sa recunoastem, notebook-ul a devenit o prelungire indispensabila a oamenilor care vor sa ramana conectati cu munca lor oriunde s-ar afla. Performantele sistemelor care incap intr-un astfel de dispozitiv si mobilitatea acestora au crescut foarte mult in ultimul tip, iar optiunile sunt din ce in ce mai variate.

Insa din aceste cauze a devenit din ce in ce mai greu sa alegi un notebook potrivit nevoilor tale, care sa imbine un raport calitate-pret-utilitate bun. Echipa studentpenet.ro va ofera un mic ghid de alegere a notebook-ului potrivit pentru tine!

Notebook-urile fac din ce in ce mai mult parte din viata noastra de zi cu zi si nevoia de comunicare continua a societatii moderne din era internetului ne impinge catre achizitia unui astfel de gadget.
Bineinteles cel mai important factor in alegerea unui notebook si a unui computer, in general, este reprezentat de modalitatea in care il veti folosi.
Asadar, daca aveti nevoie de procesat texte sau verificat adresa de mail si vreti sa economisiti niste bani, puteti folosi un model Core Duo cu ecran de 13-14 inchi si un hard de 40 GB. Pe de alta parte daca doriti insa modele mai atractive, cu procesoare mai performante si ecrane mai mari pe care sa puteti rula cele mai noi jocuri video sau filme la rezolutie mare, trebuie sa fiti pregatiti pentru o investitie cat mai serioasa.

Ce conteaza la un notebook?

In primul rand conteaza foarte mult procesorul si memoria viitorului notebook.
Procesorul este, de departe, cel mai important aspect in achizitionarea unui notebook , iar aici Intel Core 2 Duo este lider. Acesta are insa si un pret corespunzator si poate veti dori sa optati pentru un AMD Athlon Turion 64 X2, care are tot doua core-uri, dar este usor mai lent, deci si mai ieftin.
Memoria este un alt aspect important la un notebook , deoarece permite rularea mai multor aplicatii simultan la o viteza acceptabila. Majoritatea notebookurilor au 2 GB RAM, insa daca doriti ca acela pe care il cumparati sa aiba o viata cat mai lunga, asigurati-va ca va putea fi upgradat la 3 sau chiar 4 GB RAM.

Ecran si grafica de top – pentru impatimiti de jocuri si nu numai…

Sigur ca ecranul conteaza pentru fiecare utilizator de notebook si cu cat activitatea vizuala pe care vreti s-o intreprindeti pe acesta este mai complexa, cu atat veti avea nevoie de un ecran mai mare. Un ecran cu o diagonala de 13 inchi va fi util pentru navigare pe internat dar si documente, insa pentru jocuri sau filme va trebuie o diagonala de minimum 15 inchi, pentru a avea o experienta agreabila. Acesta este motivul pentru care majoritatea ecranelor de notebookuri sunt wide, insa puteti opta si pentru un display standard. Memoria grafica este construita pentru un notebook in doua modalitati: prin placa video integrata sau dedicata. Pentru jocuri ori programe de grafica veti avea nevoie desigur de o placa video dedicata, cu 256 sau 512 MB de memorie. Daca folositi notebookul in scopuri „office”, va puteti alege o placa integrata, care este si considerabil mai ieftina, dar tineti cont de faptul ca Windows Vista are cerinte grafice foarte mari.

Baterie si hard drive – nu se poate fara ele 🙂

Durata de viata la bateria unui notebook se afla in continua crestere, notebookurile cu procesoare Core 2 Duo ajungand la functionalitate de 3,5 ore fara sa se descarce. Verificati daca viata bateriei declarata de producator este standard sau versiunea „extended-life”, deoarece aceasta din urma poate tine dublu fata de cea standard. De asemenea, retineti ca notebookurile mai usoare tind sa aiba o viata a bateriei mai lunga. Hard-drive-ul unui notebook ajuta si el la viteza acestuia, un drive cu rotatie sub 7.200 rpm fiind neindicat in cazul in care vreti sa desfasurati mai multe procese simultan. Majoritatea oamenilor se multumesc cu un hard de 80 GB, insa daca lucrati cu baze de date, fisiere foto sau video, optati pentru un hard de 120, poate chiar 160 GB. Puteti lua in considerare si utilizarea unui hard extern, daca stiti ca veti avea nevoie.

Unitatea optica si conectivitatea – pentru oamenii „conectati”!

Cele mai multe notebookuri au un port paralel si un slot PC card, desi multe dintre ele ofera acum un slot ExpressCard, de asemenea. Majoritatea au cel putin doua porturi USB, unele chiar patru, dar si un port FireWire, pentru a fi conectat la un drive extern sau la o camera foto/video digitala. Ethernetul incorporat este acum o optiune standard pentru toate portabilele, multe modele avand chiar Ethernet Gigabit. De asemenea, o buna parte dintre notebookuri au Bluetooth incorporat, iar cele care folosesc procesoare Core 2 Duo sau AMD Turion 64 X2 includ chipsetul wireless 802.11a/b/g de la Intel. Cateva notebookuri vin cu wireless broadband incorporat, permitand accesul la internet wireless prin broadband. Multe notebookuri includ multe sloturi pentru carduri, precum CompactFlash, Secure Digital, MultiMediaCard, Memory Stick sau SmartMedia.
Atentie! Notebook-ul sau notebook-ul nu trebuie sa il confunzi cu Netbook-ul sau mini-notebook-ul.
Care este diferenta? Pai diferente principala este dimensiunea: notebook-ul este considerat orice portabil cu display-ul de la 13″ in sus astfel, o data cu diferentele de dimensiune, apar si diferentele de configuratie, tehnologie, echipare iar netbook-urile sunt acele mini-notebook-uri cu dimenziuni reduse care folosesc procesoare mici intre 1 si 1.8Ghz, si au un display mai mic de 13″.
Concluzia este ca ar trebui sa te decizi inainte de toate la ce o sa folosesti notebook-ul respectiv. Majoritatea oamenilor care depind de calculator la munca si il folosesc foarte mult in aplicatii office, calatoresc mult, aleg netbook-urile (mini-notebook) .

Tags:
0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2023 - Toate drepturile rezervate.
sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont