Medicii dermatologi recomandă părinţilor să nu îşi ia micuţii la plajă înainte de împlinirea vârstei de trei ani. O expunere de zece minute a antebraţelor, de două ori pe săptămână, este suficientă pentru ca organismul copiilor să sintetizeze vitamina D, necesară pentru dezvoltarea normală a oaselor şi pentru prevenirea rahitismului.
In primii trei ani de viata pielea se apara mai greu
Până la vârsta de trei ani, pielea este imatură. Dermul este subţire, cu fibre de elastină şi de colagen mai slabe, iar radiaţiile solare le pot afecta procesul normal de creştere. În plus, punţile dintre celule sunt incomplet formate, astfel că razele pot pătrunde mai uşor în straturile din profunzime, producând modificări puţin vizibile. De asemenea, pielea conţine mai puţine glande sebacee, astfel că se poate usca şi arde mai uşor.
„Expunerea necontrolată la soare în copilărie şi arsurile pielii apărute în primii ani de viaţă cresc riscul de melanom malign (cancer de piele)”,
atrage atenţia medicul specialist dermatolog.
Crema ideala pentru pielea copiilor
În cazul copiilor, medicii recomandă folosirea unor creme cu factor de protecţie solară de minimum 30, cu filtru mineral. Acestea creează o peliculă de protecţie pe suprafaţa pielii şi, pentru că nu se absorb, prezintă risc mai mic de alergii decât filtrele chimice.
În plus, crema ideală pentru copii este rezistentă la apă şi la transpiraţie, hipoalergenică şi fără parfum. Ea trebuie aplicată în strat generos, pe tot corpul, cu 30 de minute înainte de expunere.
Gestul trebuie repetat la fiecare două ore, precum şi după ieşirea din apă, pentru că oferă protecţie doar pentru o perioadă limitată. Totodată, medicii recomandă să nu folosiţi tubul de cremă desigilat în urmă cu un an, pentru că produsul şi-a pierdut din proprietăţi.
Sa nu uitam de palarie
Pălăria este o altă barieră împotriva radiaţiilor solare, şi nu numai pentru plajă. Ea previne insolaţia, dar şi protejează faţa şi gâtul, zone care se ard uşor. Specialiştii recomandă purtarea unor pălării confecţionate dintr-o ţesătură uşoară şi densă, cum sunt cele de bumbac, cu boruri largi.
Cum imbracam copii pentru plaja
Îmbrăcaţi copilul cu haine subţiri, din bumbac de culoare deschisă. Nu uitaţi de pălăria de soare şi nici de ochelarii de soare, pentru a preveni apariţia cataractei la vârste înaintate.
Folosiţi cremă de protecţie chiar dacă sunt nori sau staţi sub umbrelă (aceasta este echivalentul unui factor de protecţie solară 10) şi chiar dacă nu sunteţi pe plajă. Evitaţi să expuneţi copiii la soare în intervalul orar 11.00-17.00 şi daţi-i micuţului să bea lichide, chiar dacă nu simte că îi este sete.
Tags: arsuri solare bebelusi mare protectia copiilor sanatate sfaturi parinti soare
Este foarte importanta protectia solara, atat la adulti cat si la copii. Eu folosesc pentru bebita mea produsele de la Bioderma. Sunt foarte bune. Noi de acolo cumparam tot ce avem nevoie pentru fetita noastra.