Mesageria pe internet nu inseamna numai schimbul de mesaje prin Facebook sau programe de chat instant. Programele de email au o multime de optiuni care, odata activate, iti pot administra corespondenta.

Adauga-ti contactele in agenda cu adrese
Dialoghezi deseori cu aceleasi persoane? E inutil sa tastezi pentru fiecare expediere de mesaj adresele de mail. Programele de mail dispun de memorarea numelor. In Outlook Expres, butonul Adresses din panelul principal (pe Mac, icon-ul Contacts) iti permite sa faci o fisa individuala fiecarui corespondent. Apasa butonul New, apoi selecteaza optiunea New Contact. Completeaza coordonatele corespondentului tau: nume, prenume, nick, adresa… Da click apoi pe Add. Iata, ai adaugat inca un prieten sau un nou partener de afaceri in agenda ta personala cu adrese! Cand vei dori sa-i trimiti un mail, nu e nevoie decat sa apesi butonul To; numele din agenda vor aparea in ordine alfabetica. Vei selecta cu mouse-ul interlocutorul dorit.

Trimite acelasi mesaj mai multor persoane
Ca sa poti trimite acelasi mail mai multor persoane, ar fi bine sa creezi in prealabil un grup de corespondenti. Acesta optiune te scuteste de selectia manuala a adresei fiecaruia dintre ei. Atentie: activeaza lista cu adrese a programului de mesagerie (in cazul acesta Outlook). Selecteaza optiunea New list. In casuta corespunzatoare, da un nume listei si, eventual, un nickname (un pseudonim). Introdu numele si adresa fiecarui membru al grupului, apoi valideaza cu OK. In caz de erori, vei putea oricand sa operezi modificari in lista. Pentru ca mesajul tau sa ajunga la toti corespondentii inscrisi in grup, este suficient sa desemnezi ca destinatar grupul respectiv. Concepe mesajul si expediaza-l. Programul de mail il va transmite catre toate persoanele care figureaza pe lista.

Ataseaza mesajului un document sau o fotografie
Ai chef sa adaugi mesajului tau fotografii, desene sau chiar atasamente in format audio (MP3, MIDI…) sau video (AVI, MPG…)? Nimic mai simplu: in fereastra programului de mail da click pe iconul de creare a unui nou mesaj. Completeaza intai datele introductive: adresa destinatarului, subiectul mesajului, textul… Ca sa poti adauga un document complementar din Outlook Express sau Windows Mail, apasa iconul simbolizad o agrafa. Daca acesta nu figureaza printre icoanele afisate, poti utiliza functia File Attachment din meniul Insert. Pe monitor iti va aparea o fereasta de dialog. Ea iti permite sa gasesti pe hard documentul pe care doresti sa-l atasezi. Atentie, inainte sa expediezi mesajul, ai grija sa inchizi fisierul. Daca ai lasat fisierul deschis sau un alt program are de-a face in acest rastimp cu el, atasamentul nu va putea fi transmis odata cu corpul mesajului trimis.

Cere confirmare de primire
Pentru anumite mesaje importante, e mai bine sa te asiguri ca au fost intr-adevar receptionate de destinatar. Cu Outlook, acest lucru e o joaca: in fereastra de compunere a unui nou mesaj, da click pe icoana Options. Selecteaza apoi Return Receipt. La primirea mesajului, destinatarul va fi nevoit sa raspunda daca accepta sau nu receptia. Va fi suficienta sa raspunda prin „da” sau „nu”.

Filtreaza-ti mesajele
Pe Net abunda mesajele cu caracter publicitar si nimeni nu se afla la adapost de ploaia de reclame emise de advertiseri, carora nu le pasa de prejudiciile pe care le aduc. Anumite functii ale aplicatiei de mail iti permit sa te protejezi impotriva acestor practici cunoscute si sub numele de spam. Cu Outlook, alege functia Preferences din meniul Edit. In rubrica Mail&Newsgroup, selectioneaza optiunea Disk Space. Opteaza pentru „Do not store message locally that are larger than…”. Precizeaza marimea maxima a mesajelor autorizate, de exemplu 200 Kb. De indata ce ai validat aceasta optiune, nici un mesaj depasind marimea precizata nu iti va intra in cutia postala.

Alta metoda: accepta toate mesajele, insa aplica filtre. Acestea vor fi dirijate catre diverse foldere, ca, de exemplu, cosul de gunoi (Trash). In meniul Edit de la Outlook, alege Message Filters. Se va deschide astfel o fereastra care iti va propune sa definesti filtrele. Creeaza-l pe primul dand click pe butonul New. Acum e posibil ca toate mesajele trimise de un corespondent sa fie stocate in folderul ales de tine. De asemenea, poti selecta mesajele in functie de continutul antetului acestora. Creeaza un filtru care va directiona catre folderul Trash toate mesajele al caror titlu contin, de exemplu, termeni ca „publicitate” sau „hello”. Cu acelasi filtru poti sa-ti finisezi selectia dupa criterii proprii, prin intermediul butonului More. Nimic nu te impiedica sa aplici mai multe filtre diferite. In fereastra de dialog Message Filters, sagetelele in sus sau in jos iti permit sa intervii in ordinea diverselor filtre, pe care le vei configura dupa cum vrei. In cazul in care nu doresti sa aplici nici unul din filtre, ajunge numai sa deselectezi casutele aferente dand click pe simbolul din dreptul numelui fiecaruia. Pentru a le reactiva, trebuie sa le selectezi din nou.

Acorda prioritate mesajelor importante
In caz de urgenta, e posibil sa atribui prioritate sporita unui anumit mesaj. Atentie: asta nu inseamna ca mail-ul va fi transmis mai rapid. Dar sigur se va distinge dintr-o masa mare de mesaje primite. Ca sa schimbi prioritatea mesajului in Outlookalege functia Priority din dreapta ecranului principal. Selecteaza una din optiunile propuse, in functie de gradul de urgenta al mailului, mai mare sau mai scazut. In meniul Tools sau Message din fereastra New Message a Outlook Express, selecteaza Set Priority.

Primeste corespondenta electronica si acasa
Ai nevoie sa-ti consulti corespondenta de la birou si acasa? Exista o singura constrangere: pentru a putea primi aceleasi mesaje in doua locuri diferite, trebuie neaparat ca acestea sa nu fie sterse de pe server imediat ce au fost transferate catre unul din inboxuri. Cu Outlook Express, activeaza fereastra de dialog Internet Accounts din meniul Tools. Da click pe Properties si activeaza meniul Advanced. Indica numarul de zile care iti sunt necesare pentru a ajunge sa-ti citesti corespondenta. Odata efectuata aceasta operatiune pe cele doua calculatoare diferite, iti vei putea primi mesajele fara nici o problema.

Ocupa-te de mai multe cutii de posta electronica in acelasi timp
Majoritatea furnizorilor de acces la Internet ofera abonatilor posibilitatea de a avea mai multe casute postale. Nimic nu impiedica utilizatorul sa se aboneze la mai multi furnizori de Internet. Cea mai grea treaba intervine cand utilizatorii trebuie sa recupereze corespondenta ajunsa in aceste multe cutii de scrisori virtuale, fara sa consulte fiecare furnizor in parte. Iata ce trebuie sa faci. In meniul Tools din Outlook Express alege optiunea Accounts. Apoi da click pe Mail. Se vor afisa informatii despre conturile de posta electronica la dispozitia abonatului. Pentru a adauga un nou cont, da click pe butonul Add si selecteaza optiunea Mail. Asistentul de conexiune Internet te va ajuta sa inserezi diverse date care ti-au fost livrate de furnizor atunci cand te inscrii. Completeaza diversele casute pe masura ce iti apar in fereastra si da click pe Next. Asistentul cere mai intai sa-i furnizezi un nume, acela care va fi asociat fiecarui mesaj. Indica adresa electronica a noului cont creat. La pagina urmatoare, completeaza numele serverelor de receptie si transmitere a mesajelor corespunzatoare acestui cont. Serverul de receptie este in general unul de tip „pop3.numele ISP-istului.ro”. Adresa serverului de transmisie este de tipul „smtp.numele ISP-istului.ro”.

In etapa urmatoare, trebuie sa semnalezi beneficiarul cutiei postale: „ion.popescu”, de exemplu. Nominalizeaza apoi acest cont, astfel incat sa-l poti identifica mai usor. Pastreaza optiunile paginilor urmatoare. In sfarsit, alege tipul de conexiune (dial-up, cablu…) si modul de acces la server. Apoi dai click pe Finish pentru ca noul cont sa-ti fie consultat automat.

Da de veste!
Vrei sa transmiti mai departe un mesaj pe care tocmai l-ai primit? Vrei sa impartasesti si altora vestile bune? O singura comanda si totul e gata! Odata mesajul citit, selecteaza butonul Forward, prezent in orice program de mail. Mailul este copiat automat si cursorul ti se va pozitiona in dreptul zonei „To:”. Alege acum destinatarii pe care ii doresti din agenda cu adrese. Si gata, nu-ti ramane decat sa expediezi!

Personalizeaza-ti mesajul inserand o carte de vizita
Indiferent de programul de mail folosit, ai posibilitatea sa-ti personalizezi corespondenta, adaugand mesajelor cartea ta de vizita. Cu Outlook Express, de exemplu, alege Address Book din meniul Tools. Selecteaza un nume din lista de contacte. Da click apoi pe File, Export, Business Card. Indica amplasamentul documentului pe hard sau copiaza-l pur si simplu. Este inregistrat cu extensia .vcf. La intoarcerea in meniul principal, alege Tools-Options, apoi meniul Messages. Jos de tot, in categoria Cards, activeaza casuta Mail si selecteaza numele destinatarului. Dupa ce ai terminat de creat noul mesaj, e suficient sa verifici daca functia My Card din meniul Insert este activata si ea. De asemenea, se poate atasa cartea de vizita ca document separat (vezi sfatul nr.3).


 
Da ne like pe Facebook
Daca ti-a placut acest articol nu uita sa te abonezi la feedul RSS!

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un portal studentesc actualizat! Impartaseste cu studentii tai pe net o multime de poze, filme, informatii, cursuri si experiente inedite. Distreaza-te pe net cu toti colegii de campus sau camin. Creaza un cont si conecteaza-te in noua retea sociala. Gandit pentru studentii din Romania acest website va ofera resurse deosebite in materie de continut precum si optiuni variate in materie de socializare. Incepeti chiar acum, faceti un cont gratuit. Politica de confidentialitate | Termeni si conditii | Student pe net © 2019 - Toate drepturile rezervate.

sau

Conectați-vă cu datele de autentificare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Creează cont