Stresul, anxietatea, ritmul trepidant al vietii moderne, o masa de seara prea copioasa, o conversatie neplacuta chiar inainte de culcare, un film violent, iata tot atatea motive care iti pot alunga somnul. Daca toate acestea apar accidental, somnul tau nu va fi influentat prea mult. In afara unei dimineti morocanoase, nimic nu te va impiedica se te refaci, sa alungi in noaptea urmatoare orice urma de oboseala.
Sanatatea este insa pusa la incercare, atunci cand factorii care perturba somnul actioneaza timp indelungat. O munca extrem de stresanta, conflicte de familie, o atmosfera tensionata la locul de munca sau acasa, griji si responsabilitati prea multe si prea grele, sunt doar o parte din ingredientele sigure ale insomniei. Dar cine nu are parte de acestea? Cine poate trai intr-un turn de fildes, unde sa nu ajunga nimic din zgomotele lumii? Cu alte cuvinte, cine nu s-a confruntat cu perioade de nesomn si cu starea de epuizare a insomniacului?
Din fericire, in cazul insomniei, fiecare dintre noi are la indemana cateva mijloace simple si eficiente care sa-l ajute sa-si restabileasca echilibrul interior si, implicit, stresul. Iata-le pe cele care te ajuta fara gres:
1. Nu abuza de cafea! Insomniacii trebuie sa stie ca nu se pot bucura de aburii aromati ai cafelei decat dimineata. Si doar cu masura! Adica, o cescuta!
2. Dupa o zi incordata, ai nevoie de relaxare. Fie ca iesi in oras cu prietenii, fie ca alegi sa te bucuri de intimitatea casei, seara trebuie sa alegi activitati relaxante: o comedie pe marele sau micul ecran, o lectura placuta, un antrenament la o sala de fitness te pot ajuta. Ca sa nu mai vorbim de o plimbare prin parc, alaturi de persoane dragi, sau de o cina romantica!
3. Evita sa-ti faci un obicei din a lucra peste orele de program. In afara cazurilor de forta majora, incearca sa nu ramai peste program la serviciu. Justificarea ca ai mai multa liniste sa-ti pregatesti un proiect nu sta in picioare cand este vorba de igiena ta psihica. Dupa cativa ani de munca in acest stil, vei vedea care sunt costurile. Insomnia este sigur, unul din ele.
4. Evita certurile, discutiile neplacute, impresionante, inainte de a te retrage in dormitor, daca simti ca ai tulburari de somn repetitive.
5. Fa-ti obiceiul sa bei la culcare un pahar cu lapte (oricat de ciudat ti s-ar parea, laptele este un bun somnifer) sau un ceai de tei. Daca nu te ajuta, poti incerca alte produse naturiste care se gasesc in magazinele de specialitate. Dintre acestea, poti alege tincturi si uleiuri aromatice.
6. Daca ai o insomnie care s-a instalat de mai multa vreme, poti incerca reflexoterapia sau acupunctura. Si nu in ultimul rand, masajul de relaxare. Daca asociezi masajul cu o crema de corp pe baza de plante aromatice, rezultatele sunt si mai bune.
7. Nu te trata cu medicamente recomandate de prieteni. E adevarat ca prietenii la nevoie se cunosc, dar nu si in cazul acesta. Orice medicament trebuie sa aiba prescriptie medicala, mai ales cand e vorba de somnifere. Riscul de a deveni dependenta de ele este extrem de mare. Chiar si in cazul celor din plante, pentru ca si acestea contin substante care pot face mai mult rau decat bine.
8. Chiar daca pare un detaliu fara importanta, si dormitorul trebuie pregatit pentru o noapte linistita. O camera sufocata de obiecte, in dezordine, neaerisita, poate mentine starea de insomnie.
9. Patul trebuie sa fie confortabil, perna anatomica, asternutul placut. Nu sunt simple mofturi sa alegi o saltea potrivita, sa fii departe de sursele de zgomot.
10. Nu in ultimul rand, este foarte important sa te bucuri de intelegerea celorlalti membrii ai familiei, care sa incerce sa respecte cu totii ora de culcare, programul ordonat de viata de care ai nevoie.
Tratamente pentru insomnie
Foarte multe persoane care sufera de insomnie, se bazeaza pe diferite medicamente sub forma de tablete de dormit sau alte sedative, pentru a reusi sa se odihneasca. Alte persoane folosesc insa ceaiuri din plante: musetel, lavanda, valeriana, hamei sau floarea pasiunii.
Remedii populare
Cateva dintre remediile populare includ consumarea unui pahar de lapte cald inainte de culcare, o baie fierbinte seara, exercitii fizice pentru o jumatate de ora dupa masa, luarea unui pranz consistent si apoi o cina usoara cu cel putin 3 ore inainte de culcare, evitarea stimularii mentale la orele serii, trezirea dimineata devreme si culcarea la o ora cat mai rezonabila.
Medicina chinezeasca
Medicina chinezeasca a inclus, din cele mai vechi timpuri, tratamente pentru insomnie. O tehnica foarte utilizata este acupunctura la care se adauga si dieta bazata pe plante, analizarea stilului de viata.
Toate aceste tehnici au ca scop rezolvarea problemei la un nivel mai subtil. Desi aceste metode nu au fost demonstrate stiintific, multe persoane care sufera de insomnie si care au folosit aceste metode, au reusit sa invinga insomnia fara a se mai baza pe clasicele pastile de dormit. Laptele cald, contine aminoacidul „tryptophan”, care este de altfel un sedativ natural. Utilizarea aromaterapiei, inclusiv a uleiurilor esentiale de lavanda si a altor uleiuri calmante pot duce de asemenea la o stare de relaxare si somnolenta.
Cu cat o persoana este mai relaxata cu atat are mai multe sanse de a beneficia de un somn bun. Tehnicile de relaxare precum meditatia au demonstrat ca ajuta la recapatarea somnului.
Va sfatuim sa fiti foarte atente in momentul in care folositi medicamentele pentru a scapa de insomnie, pentru ca multe dintre acestea contin substante care provoaca dependenta dupa anumite perioade de timp in cazul in care sunt folosite constant.
Tags: importanta somnului insomnie somn