Procedeul de albire a dintilor este unul dintre cele mai solicitate tratamente in cosmetica dentara. Acesta are ca scop albirea dintilor fara a-i pune in pericol.
Procedeul de albire are efect doar asupra dintilor naturali facandu-i mai albi. Nu are efect pe nici o suprafata artificiala cum ar fi coroanele dentare, fatetele ceramice sau implanturi dentare.
Metode naturale de albire a dintilor
Primul aliat al dinţilor „naturişti” este bicarbonatul de sodiu. Face parte din categoria remediior naturale cele mai eficiente în albirea dinţilor. Este inclus şi în compoziţia diferitelor paste de dinţi pe care le folosim zilnic, dar adevărata lui eficacitate se vede când este folosit ca atare. Datorită particulelor foarte fine din care este făcut, bicarbonatul de sodiu, folosit la un periaj meticulos al dinţilor cel puţin de două-trei ori pe săptămână (se poate folosi şi zilnic), îndepărtează petele de pe dinţi şi îi albeşte, redându-le strălucirea. Astfel folosit, funcţionează ca un fel de gomaj al dinţilor. Nici gingiilor nu le strică un periaj blând. Nu se foloseşte amestecat în pasta de dinţi, ci după spălatul cu aceasta.
Lămâia este un alt truc natural de albire a dinţilor şi este cea mai eficientă în îndepărtarea petelor provenite de la diferite alimente, cum ar fi cafeaua sau ceaiul. Datorită acidităţii ei, lămâia este ideală pentru albirea dinţilor îngălbeniţi şi pătaţi. Are proprietatea de a reduce şi cantitatea de tartru (piatră dentară) ce se depune mai ales pe partea din spate a dinţilor şi, de asemenea, funcţionează ca un deodorant dentar. Întăreşte şi gingiile, datorită conţinutului de vitamină C. Se foloseşte sucul de lămâie proaspăt stors, se înmoaie periuţa în el şi se frecă dinţii şi gingiile. Atenţie, însă, clătiţi imediat gura cu multă apă, pentru că lămâia este acidă şi dacă rămâne mult timp pe dinţi le atacă smalţul. Dantura poate fi astfel îngrijită de două ori pe săptămână. Se poate face şi o „cură” de albire a dinţilor, de numai o săptămână, cu un amestec de 75 g de bicarbonat de sodiu cu sucul de la o jumătate de lămâie. Cu acest amestec se face periaj în fiecare zi, timp de o săptămână.
Cărbunele vegetal se găseşte în magazinele de produse naturiste şi chiar în unele farmacii şi este, la rândul lui, un alt înălbitor natural redutabil. Este obţinut prin carbonizarea anumitor specii de lemn şi este folosit de milenii în unele ţări, cum este India, de pildă, pentru albirea dinţilor fără nici un peicol pentru sănătate. Se foloseşte sub formă de pudră, care se presară pe periuţă şi se face un periaj obişnuit, ca la curăţatul cu pasta de dinţi. Nu se amestecă însă cu pasta, pentru că îi sporeşte efectul abraziv şi poate cauza astfel smalţului dinţilor. Poate fi în schimb amestecat cu suc de lămâie sau cu apă, pentru a-l face astfel păstos şi mai uşor de folosit. După periaj se clăteşte gura, obligatoriu, cu apă. Acest tratament se face numai de două ori pe săptămână.
Tags: albirea dintilor natural bicarbonat de sodiu dinti albi interesant lamaie Sfaturi