Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei – WhepD – 28 iul. (ziua de naştere a Prof. Baruch Blumberg, descoperitorul virusului hepatitei B), este un eveniment anual la nivel global, dedicat factorilor de risc, prevenţiei şi tratamentului hepatitelor virale.
Tema WHepD 2012 este “Hepatita este mai aproape decât bănuim: indiferent de vârstă, rasă, ocupaţie sau mediu socio-cultural”, evidenţiază faptul că hepatita nu alege, incidenţele mari privind diferite tipuri de Hepatita Virala ( HV) fiind înregistrate şi în ţări dezvoltate. Sub sloganul
“Hepatita prezintă potențial letal: să o cunoștem, să ne protejăm, să o combatem”,
WHepD 2012 are ca scop consolidarea ripostei globale împotriva unei boli cu simptome rareori evidente, dar cu potenţial letal, ce afectează una din 12 persoane.
Virusurile hepatice B, C, A şi în mai mică măsură D şi E afecteaza în prezent sute de milioane de persoane. Hepatitele virale pot provoca infecţii acute sau cronice; inflamaţia ficatului poate duce la ciroză şi cancer.
Printre obiectivele globale amintim: dezvoltarea unei abordări integrate pentru screening, diagnoză şi tratament folosind politici, strategii şi instrumente recomandate de OMS; angajarea în creşterea ratei de identificare a persoanelor infectate cu HVB şi HVC prin sisteme de testare accesibile întregii populaţii; angajarea în consolidarea sistemelor de supraveghere/monitorizare şi în publicarea de statistici naţionale inter-comparabile; generalizarea vaccinării împotriva Hepatitei B în planurile naţionale de imunizare. sporirea eforturilor de a proteja, diagnostica şi trata grupurile de populaţie emigrante sau vulnerabile.
La nivel naţional, obiectivele WHepD vizează creşterea conştientizării populaţiei în privinţa măsurilor stil de viaţă pentru prevenirea hepatitelor virale; păstrarea şi sporirea vigilenţei la manipularea produselor din sânge în mediul spitalicesc; menţinerea preocupării privind acoperirea vaccinală anti-Hepatita Virala tip B în mediile defavorizate; extinderea teritorială a vaccinării anti-Hepatita Virala tip A.
Principalele grupuri comune de risc HV sunt (în ordinea importanţei): persoanele care au nevoie frecvent de sânge sau produse din sânge, beneficiarii transplantului de organe, persoanele care sunt expuse riscului de infecţie prin natura profesiei, începând cu personalul medical, copiii şi adolescenţii sub 18 ani nevaccinaţi, persoanele cu comportament sexual de risc ridicat, consumatorii de droguri injectabile.
Aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume sunt purtători de Hepatita virală B (HVB) şi circa 350 de milioane prezintă infecţie cronică. Circa 600 000 de decese sunt puse anual pe seama hepatitei B acute sau cronice. Hepatita B poate fi prevenită prin igienă strictă, în special în mediul spitalicesc, precum şi prin vaccinare. Se estimează că 170 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C. Nu există vaccin împotriva acestui virus. Măsurile preventive sunt nespecifice: screeningul donatorilor de sânge; seringi şi ace de unică folosinţă; accesorii pentru igiena personală strict individualizată; igienă sexuală strictă. Se estimează că în lume apar anual 1,4 milioane cazuri noi de hepatită A. Epidemiile pot fi explozive şi pot provoca suferinţe şi pierderi economice importante. Boala este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară. Vaccinarea (administrarea de imunglobulină cât mai aproape de la expunere) este cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A.
În România, la nivel naţional în perioada ianuarie-septembrie 2011 (primele 9 luni) s-au înregistrat cu 22% mai puţine cazuri noi de HV (2198), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 (2821), ceea ce corespunde incidenţei de 13,74 %000 în 2011/9 luni, comparativ cu 17,61 %000 în 2010/9luni. În jud. Cluj numărul cazurilor noi în 2010 a fost de 218, iar în 2011 de 69.
Vaccinarea reprezintă pilonul principal de prevenire a HVB şi HVC. În privinţa prevenţiei hepatitei virale, reamintim că în schema naţională de imunizare este prevăzută vaccinarea obligatorie HVB la sugari (la naştere, 2 luni, 6 luni).
Numeroase măsuri preventive privind igiena personală/colectivă se cer încă popularizate şi aplicate în comunităţile româneşti. Dintre măsurile de prevenţie nespecifice fac parte igiena personală strictă, în special în mediul spitalicesc, sanitaţia şi salubrizarea eficiente, apă potabilă la standarde de securitate, screeningul donatorilor de sânge, evitarea utilizării în comun a instrumentelor de igienă personală, generalizarea seringilor de unică folosinţă, evitarea tatuajelor şi piercingurilor, comportament sexual decent şi igiena sexuală strictă.
Măsurile de protecţie nespecifice adresând stilul de viaţă sunt de importanţă capitală în reducerea impactului hepatitelor virale asupra sănătăţii publice.
Celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitei se va face printr-o manifestare stradală în data de 28.07.2012 orele 12, în Piaţa Unirii, Cluj – Napoca de catre Direcţia de Sănătate Publică Cluj în parteneriat cu Asociaţia pacienţilor cu afecţiuni hepatice din România, filiala Cluj, inclusiv prin distribuirea de materiale publicitare populaţiei.